15 ценни съвета при пътуване в Хърватия - Съвети - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
15 ценни съвета при пътуване в Хърватия
Автор: Мая Джамбазова
15 ценни съвета при пътуване в Хърватия
Снимка: Andrey/Flickr

Хърватия е държава, която удивлява с подредеността и аристократизма на столицата си, както и с красотата на Адриатическото си крайбрежие, на което се намира Дубровник.

Още при влизането в страната от Сърбия в северна посока се откриват множество малки селища с католически църкви в тях. Духът на католицизма струи от всеки камък в държавата. Сини трамваи в Загреб пълзят из множеството от хора. Камбаните на катедралата бият за службите. Животът тече на скорост.

Хърватска е красива страна с проявяващи любезност към туристите хора. Местните не са чак толкова сърдечни и топли в отношението си, но винаги отговарят на въпросите на пътешествениците с такт и добро възпитание. В държавата им има какво да се види, освен големите градове - Задар, Шибеник, Плитвичките езера.

15 ценни съвета при пътуване в Хърватия

Какво трябва да знаете при пътуване в Хърватска? Ето ги нашите 15 ценни съвета:

1. Цените са в куни. Един лев е около 3-3,8 куни, като курсът зависи от мястото, от което купувате валута. За 200 куни ще платите около 60 лв. или 30 €. Макар хърватската държава да е в ЕС от 2013 г., още не е въвела еврото. В магазините не приемат европейски пари ,  само в тези за сувенири, може да се спазарите да платите с единната валута на континента. 

2. Може да изтеглите куни от българската си сметка. Тегленето от банкомат в хърватска автоматично е в куни. Таксите за теглене не са много високи, по-малко от 5 лева за транзакция. Тегленето е от всеки банкомат, който решите да ползвате, независимо на коя българска банка е картата ви.Банкомати има на жп гарата на Загреб, както и обществена тоалетна, автомат за кафе и пр.

3. Кафето в заведениее около 6-8 куни (2-3 лв.). Толкова е и по бензиностанциите.

15 ценни съвета при пътуване в Хърватия

4. Водата струва от 6 до 10 куни, но ако плащате за нея в евро (по бензиностанциите приемат европейската валута), ще ви искат 2 €. Като цяло да плащате за хърватски стоки в евро, а не в куни, излиза по-скъпо.

5. Носете си шапка, когато обикаляте из градовете. Слънцето там е жарко през лятото, като в България.

6. Когато купувате сувенири, може да погледнете етикета за страна на произход, тъй като в Загреб много от чашите с изображения на забележителности например, са произведени в Китай. Но при магнитите повечето изделия са хърватски.

15 ценни съвета при пътуване в Хърватия

7. Основните забележителности на Загреб са в централната му част. Там са най-известните местни църква и катедрала. Църквата си заслужава да бъде видяна, защото е с покрив от цветни керемиди. Тя се нарича „Свети Марко“ и се намира близо до административния център на хърватската столица. Строена е през XIII век и е католическа. Катедралата пък се носи името  „Катедрала на Възнесение Богородично и „Св. Св. Стефан и Владислав“.

8. Навсякъде има хърватски знамена. Жителите на тази държава, простираща се от границите с Босна и Сърбия на юг и изток до Адриатическо може на югозапад, държат на националните символи. Затова е добре, ако видите знаме, да не го докосвате, тъй като обратното може да се счете като незачитане на суверенитета.

9. Не изхвърляйте отпадъците си на улицата, защото има глоби. Носете си торбичка за опаковките и картонена (пластмасова) чашка или малка бутилка от минерална вода за фасовете. Може да слагате боклуците и в раницата си, докато видите кошче.

15 ценни съвета при пътуване в Хърватия

10. Пресичайте само на оказаните за това места и на зелено, за да нямате проблеми с полицията, която дискретно бди за реда.

11. Има отделни винетки за магистралите и градовете, както и солени глоби за нарушения на пътя, които може да видите във вид на списък в сайтashofior.

12. Хранителните продукти в Хърватска са скъпи. Един сандвич струва от 18 до 22 куни, към 6-7 лв. Снаксовете са по 3-4 куни или 1 лв., кроасаните (като тези в България) са по 6-7 куни или 2 лв. Затова си носете храна от България или Сърбия, ако минавате от там, тъй като хранителните продукти са по-евтини.

15 ценни съвета при пътуване в Хърватия
Снимка: Bernd Thaller/Flickr

13. Повечето хотели предлагат закуска към нощувката. Въпросното хранене, включено в цената на хотелската услуга, обикновено е на блок маса. Сервират се яйца, шунка, масло, хляб, мед или конфитюр, понякога още някакъв колбас (мини кренвирши или друго), чай и кафе.

14. Посетете някой от търговските центрове в големите градове. Има голям избор на стоки от водещи марки, някои от които се предлагат и у нас. Ако сте фен на определен бранд, може да разгледате магазина от неговата веригата, за да придобиете по-голяма представа за фирмата или да купите нещо, което го няма в България.

15. Ако се залутате, питайте на английски. Ще ви упътят.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Съвети
Коментирай
desimira, 27.09.2017 | 23:35
От четири години насам всяко лято ходя на почивка в Хърватия - наистина е изумителна страна! И бих посочила много по-различни и по-задълбочени съвети от това да отидете в мол или да пресичате само на зелено… 1. Отидете в Хърватия - наистина си заслужава, красива природа, богата история и дух 2. Направете го с кола - километрите не са малко, но пътищата са безупречни, а и така ще видите и усетите повече от атмосферата 3. В Хърватия няма винетки, а тол такси - които никак не са малки, но инфраструктурата наистина е много добра 4. За водата по-скоро бих посъветвала да уточнявате, че искате still water ( негазирана), защото иначе ще ви донесат газирана, но това важи и за други европейски държави 5. Посетете някой от островите на Хърватия - там е истината 6. Опитайте щрукли - местно тестено ястие 7. Пийте местна бира - Ожуско, например 8. Говорете на български. Те ще ви отговорят на хърватски. Но ще се разберете без проблем. 9. Ако ходите по островите, купете си зехтин и лавандулово масло 10. Опитайте от нощния парти живот през лятото около морето
Абонирайте се за нашия бюлетин