18 шантави факта за Бразилия, които не знаете - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
18 шантави факта за Бразилия, които не знаете
Автор: Peika.bg
18 шантави факта за Бразилия, които не знаете
Снимка: Thinkstock/Guliver

Няколко шантави и невероятни факта, които ще ви разкрият неподозирани страни на Бразилия:

1. Бразилия е огромна. Тя е най-голямата държава в Южна Америка и в южното полукълбо, петата най-голяма държава в света.

2. Затворът Санта Рита до Сапукай в Бразилия разрешава на затворниците да въртят колела, за да произвеждат електроенергия за близкия град в замяна на намаляване на присъдите им.

3. В Бразилия, в джунглите на Амазонка все още живеят местни индианци, които не са се срещали със съвременни хора. За тях не се знае почти нищо.

4. На около 10 км от бразилския град Манаус се случва явлението среща на водите – черната река Рио Негро се среща с пясъчните цветове на Амазонка, а гледката е впечатляваща.

39889

5. Задръстванията в Сао Пауло не са шега работа. На 9 май 2008 г. в града се заформя впечатляващото задръстване от 265 км – вероятно най-дългото в света.

6. Думата Бразилия означава "червен като въглен" и идва от факта, че някога по бразилските земи са растяли многобройни дървета пау бразил, от които се е произвеждала ценна червена боя.

7. Символиката на знамето на Бразилия – зеленото символизира горите на страната, жълтото – богатството й от минерали, а синьото е цветът на небето на Рио де Жанейро сутринта на 15 ноември 1889 г., когато Бразилия е обявена за република.

8. Според една класация за Най-добър плаж в света, това е Бая до Санчо на около час полет от Натал, Бразилия. Намира се в архипелаг от 21 острова, където гмуркачи от цял свят идват, за да видят морски костенурки, китове, акули, анемонии.

19651

9. През последните години популярни станаха туровете из бразилските гета или фавели. Сред най-известните е Санта Марта в Рио де Жанейро, където на посещение са идвали Майкъл Джексън, Мадона и Бийонсе.

10. Статуята на Христос Спасител беше обявена за едно от Новите седем чудеса на света през 2007 г. През 2014 г. беше ударена от мълния и повредена. Тежи 635 тона.

11. Сао Пауло влезе в новините през 2014 г. със своя бар, в който сервира съвършен двойник на Осама бин Ладен.

39887

12. Според бразилското законодателство от 2008 г. насам операциите за смяна на пола в страната са безплатни.

13. През 1932 г. бразилските атлети финансирали пътуването си до Олимпийските игри, като продавали кафе по пътя.

14. Бразилия е първата страна в света, която забрани солариумите.

15. Под река Амазонка, на дълбочина 4 км, има друга подземна река, за която се смята, че може да е стотици пъти по-широка.

16. В Бразилия гласуването е задължително.

13536

17. Змийският остров неслучайно се нарича така – посещението му е забранено, а змийската популация е около 5 змии на квадратен метър. Намира се на 30-ина км от Сао Пауло.

18. За известно време Рио де Жанейро е бил столица не само на Бразилия, но и на Португалия, като по този начин е бил единствената столица на европейска държава, разположена извън Европа. Това се случва, когато португалското кралско семейство избягало от Лисабон заради заплахата от Наполеон. След обявяване на независимостта на Бразилия Рио остава столица чак до 1960 г., когато тази чест е оказана на по-централно разположения град Бразилия.

 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин