1 юни: Събития за деца - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
1 юни: Събития за деца
Статията се отнася за изминал период.
Вижте най-актуалната информация за събития за деца
Автор: Мария Ангелова
1 юни: Събития за деца
Снимка: Thinkstock/Guliver

Кратък пътеводител на по-интересните събития по случай 1 юни, Деня на детето - 2015. В почти всеки български град в парковете и на централните площади ще има празници, организирани от съответната община. Дори и да отбележите деня само с балон, сладолед и разходка в парка, празникът си е празник. Ето няколко по-интересни събития за деца около 1 юни - с вход свободен. 

СОФИЯ

Приказка за елфи - 31 май

На 31 май, събота, от 11.00 ч. в Учебен куклен театър НАТФИЗ ще се играе спектакълът "Приказка за елфи". Постановката е на Емилия Маленова, от класа на проф. Дора Рускова. Входът е свободен, по случай 1 юни - Денят на детето.

*

Столичен куклен театър - вход свободен на 1 юни

Децата ще гледат безплатни представления в Столичния куклен театър по случай Международния ден на детето - 1 юни. Малките зрители могат да избират между "Някои могат, други – не“ със специалното участие на Поли Генова, което ще се играе от 12.00 ч. в салона на ул. "Гурко" 14 и "Аладин и вълшебната лампа“ – авторски моноспектакъл на Димитър Тодоров по „Приказки от 1001 нощ“, което е по същото време в салона на бул. "Янко Сакъзов". И в двата салона малчуганите ще влизат безплатно, вход ще плащат само родителите.

*

Детски панаир - София - 1 юни

Над 50 културно-образователни инициативи за деца включва тазгодишното издание на Детски панаир в София, което ще се проведе на 1-ви юни пред Народния театър „Иван Вазов”. Съорганизатори на събитието са Фондация Изиарт и Столична община, а всички инициативи за празника на детето са с вход свободен. Работилниците ще се провеждат в рамките на целия ден от 11.00 ч. и 20.00 ч. на територията на Градската градина и в близките музеи и галерии. Вход свободен.

 

БУРГАС

Детска изложба "Бургас - моят град и морето" - във Флората

Откриване на 1-ви юни от 18.00 часа, в зала 2 на Експо център "Флора". Идеята е да бъдат показани красотите на града и морето през детските очи. По време на откриването ще се състои и церемония по награждаване на най-добрите малки художници. Номинирани са 45 детски рисунки. Изложбата може да бъде разгледана от 1-ви до 4-ти юни във "Флората" при вход свободен.

*

РУСЕ

Детска нощ в музея - вход свободен

27 май, Регионален исторически музей

17.00 – 19.00 - „Игри, разказани от баба” - кашонобол, хвърляне на тежести, строеж на кула-пъзел

Място: Лапидариум, Регионален исторически музей – Русе

17.15 - „Динозавър от пластмасови бутилки” – работилница за деца

Място: Лапидариум, Регионален исторически музей - Русе

17.30 - Квилинг и декупаж работилница – изработване на изделия от хартия по старинна техника „квилинг”, СНЦ „Еквилибриум“

Място: Лапидариум, Регионален исторически музей-Русе

17.45 - „Старинни накити от мъниста” – изработване на бижута с помощта на специалисти - етнографи

Място: Лапидариум, Регионален исторически музей-Русе

18.00 - Да си направим вкаменелост – експериментална лаборатория, ръководител: Мая Кубратова, Регионален исторически музей – Русе

Място: Лапидариум, Регионален исторически - Русе

18.00 - Гого Многознайника“ – театрално представление по Кина Къдрева, куклено-театрална студия към Регионален исторически музей - Русе

Място: зала „Княз Александър I”, Регионален исторически музей – Русе

18.30 - Ателие за пясъчни рисунки с Доня

Място: Лапидариум, Регионален исторически музей - Русе

18.45 - „Водни кончета“ – презентация на биолога Красимир Киров, Регионален исторически музей – Русе

Място: зала „Княз Александър I”, Регионален исторически музей – Русе

19.15 - „Градинка в града” - презентация и работилница, ръководител Мая Кубратова, Регионален исторически музей – Русе

Място: зала „Княз Александър I”, Регионален исторически музей – Русе

20.00 - „Метаморфози” – куклени миниатюри, театрална студия към ОУ „Любен Каравелов”

Място: Регионален исторически музей - Русе

20.30 - „Да нахраним лешояд“ – образователна програма за запознаване с културно-историческото наследство на Русе и региона

Място: Зала „Русе”, Регионален исторически музей – Русе

20.30 - „Търсачи на съкровища”

Място: Регионален исторически музей - Русе

*

ПЛОВДИВ

Детски панаир на занаятите

На 29 май децата (и всички, които се чувстват деца) ще имат възможност да се докоснат до най-разнообразни занаяти, сред които стъклопис, везмо, керамика и стъклодухане. Събитието ще се проведе между 11 и 18 ч. и ще бъде съпроводено с песни, танци, театрални изпълнения и изложби на традиционна кухня и играчки. Ето цялата му програма:

29 май

11:00 - Откриване на програмата с участието на ОДК - Пловдив: Балет "Ера" с ръководител Кремена Шопова, Подготвителен хор на пловдивските момчета "Стефка Благоева" с диригент Борислава Благоева, КСТ "Сияна Данс" с ръководител Марияна Дишлиева, изпълнение на солисти от ЕС "Прима" с ръководител Теодора Сталева

11:30 - Детски танцов спектакъл "101 далматинци" в изпълнение на балет "Ера"

12:30 - АБНТ "Гео Милев" гр. Пловдив с ръководител Стефан Йорданов

11:00-14:00 - Детски панаир на занаятите с участието на майстори от РЗК - Пловдив

Място: Лапидариум (при лошо време Балабановата къща)

10:30-12:00 - "Да има светлина" - рисуване върху хартиени лампи с фантастични елементи и светещи ефекти. Писуване на светещи ефекти. Рисуване на светещ грим и снимки в рисуван костюм

12:00-12:30 - Изпълнение на вокална група "Сладурана мини"

13:00-14:00 - Комедия за малки и големи - "Криворазбраната цивилизация" на КД Театър "Хенд", с участието на Арт Формация "Денс мания"

Място: Галерия "Златю Бояджиев", ул. "Съборна" 18 (двор)

11:00-14:00 - "Обредната храна на българите" - демонстрация на обредни хлябове и традиционни специалитети от Родопския край. Изложба на ръчно изработени карти с кръстат бод, медальони, плетени на една кука, пана от плъстена вълна. С участието на клуб "Здраве" при ОДК, гр. Пловдив

Място: Къща "Недкович", ул. "Цанко Лавренов" 3 (двор)

11:00-14:00 - "Не ме изхвърляй - втори живот за отпадъците". Работилница за предмети от рециклирани материали, презентация, изложба.

Място: Музейна аптека "Хипократ", ул. "Съборна" 16

18:30 - Голям детски концерт част от VII МФ "Дни на музиката в Балабановата къща"

Място: Римски стадион, пл. "Римски стадион"

1 юни

11:00 - "И ние бяхме деца. Писателите като хлапета" - изложба на играчки и вещи, свързани с бита, възпитанието и обучението на децата до края на 19-ти и началото на 20-ти век.

Място: Балабановата къща, ул. "Константин Стоилов" 57

*

ВАРНА

Конкурс за най-добра детска рисунка на тема "Нарисувай своя европейски дом" - 1 юни, 9:30 ч.

Конкурсът ще се проведе в Детския кът в Морската градина и в него могат да участват деца до 12-годишна възраст. Рисунките ще се публикуват в уебсайт, където всеки може да гласува за своя фаворит. Голямата награда за победителя е таблет.

*

Ден на отворените врати в Зоопарк Варна - 1 юни, 10:00 ч.

Малките посетителите ще бъдат посрещнати не само от животни, но и от песни, танци и други забавления по случай Деня на детето.

*

Цветно сладоледено парти с куклен театър - 1 юни, 10:30 ч.

Събитието ще се състои в читалище "П. Р. Славейков" и децата ще имат възможност да се срещнат на живо с любимите си герои на "Уолт Дисни"

*

Спортен празник за деца - 1 юни, 11:00 ч.

Спортният празник ще се проведе в паркозоната на Търговски център Фулмакс. Участниците ще се изправят пред вълнуващи предизвикателства и ще печелят награди.

*

Детско шоу в Морската градина - 1 юни, 11:00 ч.

На сцена "Раковина" в Морската градина ще се проведе забавно детско шоу с известни приказни герои и много развлекателни игри.

*

Празничен концерт под надслов "Подай ръка" - 1 юни, 18:00 ч.

Концертът ще се проведе в концертната зала на Младежкия дом и в него ще участват представители на етническите малцинства във Варна. По време на концерта ще бъдат наградени и участниците във фотоконкурса "Празник в общността", който е част от културния календар към програмата на община Варна за образователна интеграция на деца и ученици от различни етнически групи.

*

ПЛЕВЕН

Международен ден на детето - 1 юни, 16:30 ч.

Празникът е отганизиран от Happy Junior и фондация "За нашите деца" и ще се състои на площад Възраждане. Малките посетители ще могат да се насладят на концерт от 17:00 до 18:00 часа, а след това и на много игри, подаръци, дегустации и други забавления.

*

ЕТЪРА

На 1 юни, Ден на детето, възрастни без придружаващи ги малчугани до музейния детски кът в ЕМО „Етър” не се допускат. Развлеченията, които екипът е подготвил са напълно безплатни.

От 11:30 ч. на разположената наблизо сцената ще се изяви Детски фолклорен ансамбъл „Сборенка”, който идва в музейния кът „Открий какво умееш”, за да представи част от своята програма.

Малчуганите от публиката също могат да покажат талантите си. Всяко дете, което има желание, може да се качи на сцената, да рецитира стихотворение или да изпее любима песен.

Подгответе се добре! Вярно е, че „чичко Гугъл” знае всичко, но не е лошо да поговорите със своите дядо и баба. Така ще сте сигурни в успешното си участие в конкурса за броилки, скоропоговорки и гатанки. Водещата Натали знае стотици, но може да се опитате да я изненадате, все нещо може да й е убягнало.

Децата, които посетят музеен детски кът „Открий какво умееш” ще научат игрите от времето на своите баби и дядовци. Оказва се, че много от сегашните подрастващи знаят как се играят „Рибар и рибки” и „Отвари, кральо, порти”, но някой показвал ли Ви е колко много „Челик” прилича на американския бейзбол? Пълна програма на ателиетата от 1 до 5 юни.

*

СВИЩОВ

Футболен турнир за деца - 1 юни

Турнирът е под патронажа на легендарния футболен треньор Димитър Пенев и има за цел да стимулира развитието на малките футболни таланти от Свищов и региона. Състезанието ще сепровежда цял ден и в него ще мерят сили отбори от две възрастови групи - родените през 2003/2004 и през 2005/2006 г.

*

САНДАНСКИ

3D кино в Сандански

На 31 май, ден преди Деня на детето, жителите на град Сандански ще имат възможност да гледат 3D прожекции на най-новите детски филми в Дома на културата. Цените на билетите са между 6 и 8 лева, а за групови посещения от деца и ученици има и специални отстъпки.

***

Следете всяка седмица предложенията за интересни събития за деца за уикенда!

Вижте всичко от секция Събития по дати, теми и градове!

Вижте идеи къде да отидем уикенда.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин