20 интересни места в Кеймбридж и графство Кеймбриджшир - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
20 интересни места в Кеймбридж и графство Кеймбриджшир
Автор: Елена Исаева

20 интересни места в Кеймбридж и графство Кеймбриджшир

Освен с известният в цял свят университет, Кеймбридж се гордее и със своята славна история, като води и първенството в Англия с най – голям брой запазени исторически сгради. Градът, разположен на река Кам е администативен център на графство Кеймбриджшър.

 

Градът си има и своя културен живот. Целогодишно тук се провеждат най – разнообразни панаири и фестивали, като например Памаира на лятната сватба или Фолклорният фестивал на Кеймбридж.

20 интересни места в Кеймбридж и графство Кеймбриджшир
Снимка: pixabay.com

 

В тази статия ще споделя с вас читатели някои от най – известните места в Кеймбридж и графство Кеймбриджшир, които си заслужава да бъдат видяни:

1.      Разбира се първо ще спомена популярният Кееймбриджки университет, който е един от най – старите университети в англоговорящите страни в света. Основан през 1209 г., той е едно от най – престижните висши училища в света. Университетът се гордее и с най – многобройните си възпитаници - Нобелови лауреати – 96 на брой, най – голямото постижение в цял свят.

2.      Кралският колеж, основан през 1441 г. от крал Хенри VI.

3.      Тринити колидж, създаден от Хенри VIII. Възпитаници на Тринити колидж са сър Исак Нютон, лорд Байрон, Лудвиг Витгенщайн.

4.      Колежът Сейнт Джон, основан през 1511 г. от лейди Маргарет Бофор, майка на крал Хенри VII. Намира се на река Кам и е шедьовър на архитектурата на Тюдор.

5.      Университетската ботаническа градина, в която са засадени около 8 000 растителни вида.

6.      Колежът на Куинс, намиращ се на двата бряга на река Кам. В старата библиотека на университета се съхраняват небесни карти на Англия от XVI век.

7.      Музей на археологията и антропологията, основан през 1884 г. Тук се помещава богата експозиция с вещи и етнографски елементи на изследователя капитан Джеймс Кук от времето на трите му експедиции през XVIII век.

8.      Полярният музей, основан през 1920 г. Тук има експонати от Героичната епоха на проучването на Антарктида.

9.      Музеят на науките за Земята, създаден от геолога Джон Удуърд през 1728 г., завещавайки на университета колекция от вкаменелости.

20 интересни места в Кеймбридж и графство Кеймбриджшир
Снимка: pixabay.com

10.  Музеят Фицвилиам, основан от виконт Фицвилиам, когато той дарил колекцията си от оръжия, монети, гръцко и египетско изкуство на университета.

11.  Мостът на въздишките – покритият мост на река Кам, построен през 1831 г.

12.  Корпусният огромен часовник, построен и официално открит през 2008 г.

13.  Кръглата църква, известна още и като църквата на Божи гроб.

14.  Математическият мост – построен с дървени греди, които са подредени в определени тангенти, за да придадат сводестия му вид. Една легенда разказва, че Исак Нютон го е построил без да използва болтове и пирони.

15.  Катедралата Ели – Ely Abbey, построена през 1083 г. в романски и готически стил със своята осмоъгълна кула и уникално красиви витражи.

16.  Хънтингдън – разходете се в това красиво градче по историческата пътека около центъра, за да видите средновековниа мост над река Оуз и запазените къщи от XVII век. Тук през 1599 г. е роден Оливър Кромуел.

17.  Уисбек, с красивите сгради от XVII и  XVIII век. Разгледайте музея на Уисбек, в който е построен през 1847 г. и представя историята на града.

18.  Питърбъро с една от най – ранните запазени катедрали в готически стил от XII век.

19.  Рамзи – историческият му център е защитена зона.

20.  Абатство Ангълси от XII век, възстановено е през 1926 г. и днес е интересен музей, с богата колекция от предмети на изобразителното изкуство и стари мебели.

 

Не пропускайте тази дестинация, сложете я в списъка си за пътешествия, защото определено си заслужава. Усещането е различно и уникално, когато се разхождате сред тези шедьоври на архитектурата, всеки от които си има свои уникални традиции, история и атмосфера.

 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин