20 любопитни факта за Сингапур - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
20 любопитни факта за Сингапур
Автор: Елена Исаева

Една от най – странните държави в Азия, ако може така да се каже, определено е Сингапур. Сигурно ще се запитате защо? Ето интересни факти за нея, които може би не сте чували никога:

1.Интересното за Сингапур е, че едновременно е град, столица и държава в Югоизточна Азия с територия от 733 кв.км, което е малко по – голяма площ от тази, на която се намира София.

20 любопитни факта за Сингапур

2.Населението на Сингапур е над 5 милиона души и това я нарежда на второ място след Монако в света по гъстота на населението на единица площ.

3.Някога Сингапур е бил част от Малайзия, но след 1965 г. вече съществува като самостоятелна държава.

4.В страната е много топло целогодишно, защото се намира съвсем близо до Екватора.

5.Сингапур се състои от 64 острова.

6.Държаватане може да се похвали с много природни дадености и за това те строят едни от най – интересните сгради в света, по които има растителност, та дори и изкуствени водопади.

7.През 1994 г. отваря врати първата нощна зоологическа градина в света, която дори предлага нощно сафари.

8.Една добре позната сграда в Сингапур е и сред най – скъпите такива в света. Това е Марина Бей Сендс, на която има огромен 150 метров инфинити басейн.

9.В Сингапур има изкуствен хълм с едни от най – високите изкуствени вътрешни водопади.

10.В Сингапур има забрана да се строят сград, които са над 280 метра. Това е така, защото там е сравнително земетръсна зона.

11.Тук има множество глоби – за пушене на обществени места, за хвърляне на боклуци и много други. Внимавайте с тези неща, защото глобите са наистина доста големи от порядъка на няколко хиляди долара.

12.В Сингапур няма почти никакви природни дадености – нито нефт, нито газ, минерали, злато. Те дори нямат питейна вода. Сега ще се запитате как тогава са станали толкова богата страна? Благодарение на важно пристанище с много стратегическа позиция, което обслужва по над 1000 кораба всеки ден.

13.Тъй като нямат питейна вода, както вече споменах, те я внасят от Малайзия.

14.От там внасят и пясък, за да могат да разширяват територията си във водата, защото се оказва, че градът държава е доста пренаселен.

15.Сингапур е на челните места в света по най – ниски нива на корупция.

16.В Сингапур се намира едно от най – модерните летища в света, в което може да видите и най – високият изкуствен вътрешен водопад. Той е висок цели 30 метра.

17.В Сингапур няма да видите природни или архитектурни забележителности, каквито сте свикнали да разглеждате по други страно. Тук интересното е това, което е създал човешкият мозък и ръка – от странни по-странни сгради и съоръжения.

20 любопитни факта за Сингапур

18.Символът на Сингапур е мерлион. Това е създание, което има глава на лъв и тяло на риба и може да се види на много места.

19.Статистиката сочи, че в Сингапур всеки 11 човек е милионер.

20.В страната се намира и най – големият прилеп, който е познат на човечеството. Прилича на лисица, както на външен вид, така и по размери.

 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин