20 странни неща в Северна Корея, които ще ви накарат да благодарите, че не сте родени там - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
20 странни неща в Северна Корея, които ще ви накарат да благодарите, че не сте родени там
Автор: Михаела Михайлова
20 странни неща в Северна Корея, които ще ви накарат да благодарите, че не сте родени там
Снимка: pixabay

Северна Корея е меко казано странна страна.

Има странни правила и системи в страната, която вярва, че починалият основател Ким Ир Сен все още управлява режима в духовна форма.

Ето 20 от тях:

1. Севернокорейският календар се основава на рождената дата на своя основател

Може да е 21-ви век за останалия свят, но за хората в Северна Корея все още е 106-ата година. Севернокорейският календар чучхе започва от 15 април 1912 г., датата на раждане на неговия основател Ким Ир Сен.

2. Има само 3 телевизионни канала

С всичко под лупа, съвсем очевидно е, че режимът на Северна Корея държи медиите си на здрава каишка. Има само 3 телевизионни канала за избор, като всички програми се контролират от правителството. 

3. Спиране на тока всяка вечер

Знаете колко досадни са случайните прекъсвания на тока. Сега си представете състоянието на севернокорейците, чиято цяла страна потъва в мрак през нощта. Очевидно поради енергийната криза в държавата не може да достави достатъчно електричество на домовете. Това стана ясно, след като снимка на Северна Корея, направена от космоса, стана популярна.

4. Избори само с един кандидат за избор

При тоталитарния режим в страната и едно и също семейство, управляващо от 1948 г., е доста смешно изборите да се провеждат всяка година. Избирателите имат само един избор. Независимо дали става дума за избори за кмет, губернатори на провинции или местни събрания, във всеки район има само един кандидат в бюлетината.

Какъв фарс!

5. Родителите трябва да осигурят бюра и столове за децата си

Родителите, които изпращат децата си на училище, са длъжни да осигурят свои бюра и столове. 

6. Правилото за наказание на 3 поколения

Правилото за три поколения под наказание е ужасяваща реалност в страната, която не може да понесе критики от гражданите си. Ако един човек извърши престъпление, цялата му кръвна линия, включително баби и дядовци, родители и деца, отиват в затвора.

7. Може да бъдете пленник, защото сте креативни

Една от популярните истории е, че през 1978 г. диктаторът Ким Чен-ир е отвлякъл режисьор Шин Санг-ок и съпругата му, актьорът Чой Юн-хи, за да инжектира креативност в севернокорейските филми. По-късно през 1986 г., след като бяха държани против волята си почти десетилетие, двойката постепенно спечели доверието на диктатора и избяга по време на пътуване до Австрия, където промотираха севернокорейски филми.

8. Пропагандно село

Подобно на толкова много други пропагандни дейности, съществува и „пропагандно село“ на границата между Северна и Южна Корея. През 1953 г. Корейската демилитаризирана зона е създадена, за да сложи край на войната и да служи като буферна зона между двете страни. На тази граница се намира Kijong-dong, селото, което се гордее с икономическия успех на Северна Корея.

Но хората, които са наблюдавали селото от Южна Корея, казват, че това село е просто бутафория, в която никой не живее и от време на време се виждат работници, които метат улиците. Смята се, че това е фалшиво шоу на развитие, създадено, за да привлече южнокорейски дезертьори и да сплаши Южна Корея.

9. Севернокорейците могат да посещават само 28 уебсайта.

Гражданите на Северна Корея имат право да разглеждат само 28 уебсайта в интернет. Техният интернет, който се нарича "Kwangmyong" или Bright, през който се осъществява достъп до интернет, е безплатен за използване от тези с достъп до компютър. Компютрите обаче са много скъпи и човек се нуждае от предварително разрешение от правителството, за да си купи такъв!

10. Те са запазили мъртвото тяло на Ким Чен Ир

Севернокорейският режим не е оставил камък необърнат, за да докаже, че е единственият собственик на страната. Страната е запазила мъртвото тяло на покойния лидер на Северна Корея Ким Чен Ир в стъклена гробница и е отворена за разглеждане от туристи. И от тях се изисква да се поклонят в краката и ръцете му.

11. Сините дънки са забранени в страната

Северна Корея вижда сините дънки като символ на американския империализъм и следователно ги забрани в страната.

12. Само 28 прически за мъже

Корейските мъже могат да избират от списък с 28 прически. Всяка прическа, различна от одобрените от правителството прически, може да доведе до арест. Докато неомъжените жени трябва да поддържат косата си къса, омъжените жени имат много повече възможности за изследване.

13. Без религиозна свобода

Подобно на ограниченията върху всеки друг аспект от живота, в Северна Корея няма религиозна свобода. Страната нарича себе си атеистична държава и преследва всеки, който е забелязан да изповядва каквато и да е религия.

14. Човешки отпадъци като тор

През 2008 г., когато Южна Корея спря да изпраща торове на Северна Корея, страната беше изправена пред остър недостиг на торове. И така, както всичко останало, беше създаден нов закон и гражданите бяха помолени да събират изпражненията си и да ги предават на властите, за да помогнат на селското стопанство на страната.

15. Правителството контролира кой живее в столицата

Тъй като правителството контролира всичко - от храната до изпражненията, не трябва да е изненада, че автократичната страна също контролира къде живеят нейните хора. В Северна Корея човек се нуждае от разрешение от правителството, за да може да живее в столицата Пхенян.

Освен това собственикът на всяко мръсно превозно средство, влизащо в столицата, се глобява, а тези, които пътуват извън столицата, се нуждаят от удостоверение за пътуване.

16. Няма забрана за наркотиците

Иронично е, че страната, която пренебрегва основните права на своите граждани, има свободно достъпна трева или канабис, които могат да бъдат закупени от пътя.

17. Публична екзекуция и нарушаване на правата на човека

Сред толкова много нарушения на правата на човека и бруталности, Северна Корея също извършва престъплението на публично екзекутиране на своите граждани. Кой не помни случая от 2015 г., когато шефът на отбраната Хьон Йонг-чол беше убит пред очите на стотици хора със зенитно оръдие?

18. Северна Корея има свои собствени правила за баскетбол

Северна Корея видимо се е изолирала от останалия свят и това се отразява и в начина, по който те играят своите спортове. Техният капризен лидер прави всичко по собствено желание. Нищо чудно, че той пренаписа и правилата на баскетбола.

Баскетболните правила на Северна Корея гласят, че ударните удари се оценяват на три точки, а головете от игра в последните три минути на мача се оценяват на осем точки, за разлика от нормалните две точки. 

19. Забрана за музика

Режимът на Ким Чен Ун винаги е нащрек за всичко, което може да застраши позицията му. През 2015 г. Ким Чен Ун издаде указ за премахване на всички касети и компактдискове, които съдържаха забранени от държавата песни, тъй като текстовете можеха да предизвикат недоволство сред гражданите.

20. Северна Корея харчи огромни пари за военни

Това е съвсем очевидно от честите й ядрени и ракетни опити. Икономиката на страната може да е в окаяно състояние, като по-голямата част от населението отчаяно се нуждае от храна, но това не възпира Северна Корея да харчи около 20 процента от своя БВП за армията си.

Благодарете на вашите щастливи звезди, че не сте родени там.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин