25 интересни факта за Специя - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
25 интересни факта за Специя
Автор: Елена Исаева

Ла Специя е красив крайбрежен град, разположен в регион Лигурия в Италия, известен със своите зашеметяващи пейзажи, богата история и морско наследство. Ето 25 интересни факта за Ла Специя:

Военноморска история: Ла Специя има значително морско наследство, тъй като е дом на една от големите военноморски бази и корабостроителници на Италия.

25 интересни факта за Специя
Снимка: pixabay.com

Пристанищен град: Той се гордее с едно от най-важните търговски пристанища на Италия и е стратегически разположен на Лигурско море.

Заливът на поетите: Ла Специя се намира в залива на Специя, известен още като Залива на поетите, кръстен на поетите лорд Байрон и Пърси Шели, които често са посещавали района.

Близост до Cinque Terre: La Spezia е врата към известния регион Cinque Terre, който е обект на световното наследство на ЮНЕСКО и е известен със своите живописни села и скалисти крайбрежни скали.

Столица на провинция: Специя е столицата на провинция Специя.

Вилата на снахата на Наполеон: Ла Специя е дом на красивата Вила Маригола, която някога е била резиденция на снахата на Наполеон Бонапарт, Елиза Бонапарт Бачиоки.

Музей на модерното изкуство: Музеят Lia е задължително посещение за любителите на изкуството, включващ впечатляваща колекция от модерно и съвременно изкуство.

Замъкът Saint George: Историческият център на града е доминиран от замъка Saint George, предлагащ панорамна гледка към града и морето.

Palazzina delle Arti: Тази емблематична сграда е център на изкуството и културата в града, където се провеждат различни изложби, събития и представления.

Кухня: Ла Специя е известна със своите ястия от морски дарове, включително "fritto misto" (смесени пържени морски дарове) и "pasta al pesto" (паста със сос от босилек).

Военна история: Градският военноморски технически институт изигра решаваща роля в развитието на италианската военноморска индустрия.

25 интересни факта за Специя
Снимка: pixabay.com

Църквата Санта Мария Асунта: Ла Специя е домът на тази красива църква с черна и бяла мраморна фасада.

Известни поети: Освен Байрон и Шели, други известни поети, като Д. Х. Лорънс, също са живели или са били вдъхновени от Залива на поетите.

ЖП гара La Spezia Centrale: Това е един от основните железопътни възли в Северна Италия, свързващ града с различни дестинации в цялата страна.

Технически военноморски музей: Този музей показва историята и еволюцията на италианския флот.

Модерно градско планиране: Ла Специя е известна с добре планираното си градско оформление, проектирано в началото на 19 век от архитекта Франческо Молинари.

Крайбрежна алея: Градът предлага възхитителна алея по крайбрежието, идеална за спокойни разходки и любуване на гледките.

Монтеросо ал Маре: Едно от петте села на Чинкуе Тере, Монтеросо, е само на кратко разстояние от Ла Специя.

Портовенере: Това очарователно крайбрежно село близо до Ла Специя е друг обект на световното културно наследство на ЮНЕСКО, който се гордее със старинна архитектура и зашеметяваща природна среда.

Празникът на Мадона Бианка: Този ежегоден морски фестивал се провежда през август, включващ процесия от лодки, украсени с цветя в чест на Мадоната.

Maramozza: Традиционно ястие от морски дарове от региона, приготвено с октопод и картофи.

Palio del Golfo: Вълнуващо ежегодно състезание с лодки, което се провежда в първата неделя на август, където се състезават тринадесет гребни екипажа от различни градове.

Военноморски музей: Военноморският музей на Ла Специя показва исторически кораби, артефакти и морски сувенири.

Архитектура в стил Арт Нуво: Градът има няколко красиви примера на сгради и фасади в стил Ар Нуво.

 

Църква Сан Джорджо: Тази историческа църква, датираща от 13-ти век, съхранява важни произведения на изкуството и има уникален кръгъл дизайн.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин