25 любопитни факта за Тбилиси - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
25 любопитни факта за Тбилиси
Автор: Елена Исаева

Тбилиси, столицата на Грузия, е завладяваща смесица от история, култура и модерност. Ето 25 интересни факта за Тбилиси:

Географско местоположение: Тбилиси е разположен на брега на река Кура в източната част на Грузия, на кръстопътя между Европа и Азия.

25 любопитни факта за Тбилиси
Снимка: pixabay.com

Столица: Тбилиси е столица и най-голям град на Грузия.

Население: Населението на Тбилиси е около 1,1 милиона души, което го прави най-населеният град в Грузия.

История: Тбилиси има богата история, датираща от 5-ти век сл. Хр., с влияния от различни цивилизации, включително персийска, арабска, османска и руска.

Старият Тбилиси: Историческият квартал на Стария Тбилиси е известен със своите тесни калдъръмени улички, цветни къщи с балкони и старинни църкви.

Крепостта Нарикала: Крепостта Нарикала е историческа забележителност с изглед към Тбилиси, предлагаща панорамна гледка към града и околните планини.

Сярни бани: Тбилиси е известен със своите сярни бани, които са били използвани за релаксиращи и лечебни цели от векове.

Църква Метехи: Църквата Метехи е известна забележителност, разположена на скала над река Кура, предлагаща спираща дъха гледка към Стария Тбилиси.

Мостът на мира: Мостът на мира е модерен пешеходен мост над река Кура, проектиран от италианския архитект Микеле Де Лучи.

25 любопитни факта за Тбилиси
Снимка: pixabay.com

Кабинков лифт: Тбилиси разполага с кабинков лифт, който свързва парка Рике с крепостта Нарикала, предоставяйки на посетителите живописна разходка над града.

Грузинска кухня: Тбилиси е известен със своята вкусна грузинска кухня, включително ястия като хачапури (хляб с пълнеж от сирене) и хинкали (кнедли).

Култура на виното: Грузия е един от най-старите винопроизводителни региони в света, а Тбилиси може да се похвали с множество винени барове и изби, където посетителите могат да опитат местни вина.

Авеню Руставели: Авеню Руставели е главната пътна артерия в Тбилиси, осеяна с магазини, театри и правителствени сгради.

Площад на свободата: Площадът на свободата е централен площад в Тбилиси, където се намира Паметникът на свободата и е заобиколен от кафенета, магазини и хотели.

Национален музей на Грузия: Националният музей на Грузия демонстрира богатата история и културно наследство на страната чрез своята обширна колекция от артефакти и експонати.

Ботаническата градина на Тбилиси: Ботаническата градина на Тбилиси е тучен оазис в сърцето на града, включващ разнообразна гама от растителни видове и живописни пътеки за разходка.

Катедралата Сиони: Катедралата Сиони е историческа православна църква, разположена в Стария Тбилиси, известна със своята зашеметяваща архитектура и религиозно значение.

Модерна архитектура: Тбилиси също е дом на модерни архитектурни чудеса, включително футуристичната централа на Bank of Georgia и залата за обществено обслужване на Тбилиси.

Културни събития: Тбилиси е домакин на множество културни събития и фестивали през цялата година, в чест на музика, изкуство, литература и филми.

Театър за опера и балет в Тбилиси: Театърът за опера и балет в Тбилиси е престижна културна институция, известна със своите представления от световна класа и зашеметяващата си неокласическа архитектура.

Права на ЛГБТК+: Тбилиси се превърна в център за правата на ЛГБТК+ в региона, като е домакин на събития като парада на Тбилиси.

Технологичен център: Тбилиси се очертава като център за технологични стартиращи фирми и иновации, привличайки предприемачи и инвеститори от цял свят.

Обществен транспорт: Тбилиси разполага с обширна мрежа за обществен транспорт, включително автобуси, микробуси (маршрутки) и метро.

Планината Мтацминда: Планината Мтацминда е популярна зона за отдих с изглед към Тбилиси, включваща увеселителен парк, ресторанти и пътеки за разходка.

Топло гостоприемство: Грузинците са известни със своето топло гостоприемство и посетителите на Тбилиси могат да очакват да бъдат посрещнати с отворени обятия и третирани като семейство.

Тези факти улавят същността на Тбилиси като оживен и богат на култура град с уникална комбинация от древни традиции и съвременни влияния.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин