Интересни факти за Ереван - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Интересни факти за Ереван
Автор: Елена Исаева

Ереван е столицата и най-големият град на Армения, разположен в западната част на страната.

История: Ереван е един от най-старите непрекъснато населени градове в света, чиято история датира поне от 782 г. пр.н.е.

Интересни факти за Ереван
Снимка: pixabay.com

Архитектура: Градът може да се похвали със смесица от архитектурни стилове, включително сгради от съветската епоха, класически структури и модерен дизайн.

Арарат: Величественият връх Арарат, национален символ на Армения, се вижда от Ереван. Въпреки че сега планината се намира в Турция, тя има значително културно и историческо значение за арменците.

Еревански държавен университет: Известно висше учебно заведение, основано през 1919 г., което допринася за интелектуалния и културен живот на града.

Каскаден комплекс: масивно стълбище и външно арт пространство, каскадният комплекс предлага панорамна гледка към Ереван и планината Арарат. Той включва скулптури и съвременни арт инсталации.

Матенадаран: Институтът за древни ръкописи Месроп Мащоц, по-известен като Матенадаран, съхранява огромна колекция от древни арменски ръкописи.

Мемориал на арменския геноцид: Цицернакаберд е мемориал, посветен на жертвите на арменския геноцид през 1915 г. Включва и музей.

Площад на Републиката: Централният площад на Ереван, заобиколен от правителствени сгради и забележителни структури като Историческия музей и Националната галерия.

Операта: Арменският национален академичен театър за опера и балет е видна културна институция, известна със своята архитектурна красота и изпълнения.

Cafesjian Center for the Arts: Разположен в Cascade Complex, този музей на модерното изкуство показва съвременно изкуство и е домакин на различни изложби.

Арменска ракия: Ереван е известен със своята ракия, а Yerevan Brandy Company произвежда добре известната марка Арарат.

Арменски език: Арменският е официалният език на Ереван и останалата част от Армения. Арменската азбука е създадена от Месроп Мащоц през 405 г. сл. Хр.

Vernissage Market: Оживен пазар на открито, където можете да намерите разнообразие от традиционни арменски занаяти, сувенири и произведения на изкуството.

Танцуващи фонтани: Площадът на републиката в Ереван разполага с цветни и синхронизирани музикални фонтани, предлагащи забавно водно и светлинно шоу.

Крепостта Еребуни: Древната крепост Еребуни, построена през 782 г. пр.н.е., се счита за родното място на Ереван. Музеят Еребуни съхранява артефакти от мястото.

Арменска национална галерия: Разположена на площада на Републиката, галерията показва богата колекция от арменско изкуство от Средновековието до наши дни.

Вернисаж на Ереван: пазар на открито, където художници и занаятчии показват и продават своите произведения, включително картини, керамика, текстил и др.

Yerevan Brandy Factory: Един от най-старите производители на ракия в Армения, известен със своите висококачествени спиртни напитки.

Фабрика за ракия Арарат: Друг забележителен производител на ракия в Ереван, допринасящ за репутацията на Армения за производство на отлична ракия.

Ереванската зоологическа градина: Създадена през 1940 г., зоопаркът е дом на различни животни и играе роля в усилията за опазване.

Парк Saryan: Кръстен на известния арменски художник Мартирос Saryan, този парк е популярно място за отдих и отдих.

Синя джамия: известна още като църквата Александър Невски, тази историческа джамия е важен религиозен обект в Ереван.

Катедралата Свети Григорий Просветител: Най-голямата арменска апостолическа църква в Ереван, завършена през 2001 г.

Арменски драм: Националната валута на Армения е драм.

Еревански държавен медицински университет: Една от водещите институции за медицинско образование в Армения.

ЖП гара Ереван: Основен транспортен възел, свързващ Ереван с други градове и държави в региона.

Улица Ташир: модерна и оживена улица в Ереван, известна със своите кафенета, магазини и оживена атмосфера.

Yerevan Card: Туристически пропуск, осигуряващ достъп до различни музеи, атракции и обществен транспорт в Ереван.

 

Джаз фестивал в Ереван: Ежегодно събитие, което привлича международни джаз музиканти и ентусиасти, като допринася за културното многообразие на Ереван.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин