30 факта за Оксфордския университет - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
30 факта за Оксфордския университет
Автор: Елена Исаева

Оксфордският университет е един от най-старите университети в света с доказателства за преподаване, датиращи от 11 век. Официалната му дата на основаване не е сигурна, но често се смята, че е около 1096 г.

Местоположение: Намира се в Оксфорд, Англия, и често се нарича просто „Оксфорд“.

30 факта за Оксфордския университет
Снимка: pixabay.com

Колегиална система: Оксфорд е известен със своята колегиална система, която се състои от 38 колежа и 6 постоянни частни зали, всяка със собствена история и характер.

Забележителни възпитаници: Оксфорд е произвел множество забележителни възпитаници, включително много световни лидери, писатели, учени и нобелови лауреати, като Стивън Хокинг, J.R.R. Толкин и Бил Клинтън.

Известни автори: Няколко известни автори са учили в Оксфорд, включително C.S. Lewis, J.R.R. Толкин и Оскар Уайлд.

Нобелови лауреати: Оксфорд е произвел повече носители на Нобелова награда от всеки друг университет в Обединеното кралство.

Жените в Оксфорд: Докато жените първоначално не са били приемани като студенти, първите женски колежи, Lady Margaret Hall и Somerville College, са създадени в края на 19 век.

Bodleian Library: Bodleian Library, една от най-старите библиотеки в Европа, е част от университета и съхранява над 13 милиона единици.

Ботаническа градина: Ботаническата градина на Оксфордския университет, създадена през 1621 г., е най-старата ботаническа градина във Великобритания.

Стипендии на Роудс: Стипендията на Роудс, създадена от Сесил Роудс, позволява на изключителни студенти от цял свят да учат в Оксфорд.

Разнообразно студентско тяло: Оксфорд привлича студенти от повече от 150 страни, което го прави една наистина международна институция.

Академични отдели: Оксфорд има над 100 академични отдела, покриващи широк спектър от теми.

Език на обучение: Обучението е основно на английски, но много колежи предлагат езикови програми и ресурси за подпомагане на студенти с различен езиков произход.

Изследователски постижения: Оксфорд е известен със своите научни постижения и участва в множество изследователски проекти в различни дисциплини.

30 факта за Оксфордския университет
Снимка: pixabay.com

Архитектура: Архитектурата на университета включва комбинация от исторически и модерни сгради, със забележителни примери като Radcliffe Camera и Sheldonian Theatre.

Връзка с Хари Потър: Няколко места в Оксфорд бяха използвани като места за заснемане на поредицата от филми за Хари Потър, включително Училището по богословие на Бодлианската библиотека.

Нобелова награда за медицина: Откриването на пеницилина, новаторски антибиотик, е направено от изследователи от Оксфордския университет, което им носи Нобелова награда за медицина през 1945 г.

Математически институт: В сградата на Андрю Уайлс се помещава Математическият институт в Оксфорд и е кръстена на известния математик Андрю Уайлс, известен с доказването на последната теорема на Ферма.

Оксфордският съюз: Оксфордският съюз е едно от най-известните студентски дебатни общества в света и е домакин на множество видни лектори и дебати.

Исторически дебати: Оксфорд има дълга традиция на интелектуални дебати, включително известните дебати на Oxford Union, в които участват личности като Алберт Айнщайн и Малкълм X.

Оксфордски английски речник: Разработването на Оксфордския английски речник започва в университета през 19 век.

Музеи: Оксфорд е дом на няколко музея, включително музея на Ашмол, който е най-старият обществен музей в света.

Студентски публикации: Университетът има множество публикации, управлявани от студенти, включително вестници, списания и журнали.

Сградата Clarendon: Тази неокласическа сграда е част от Бодлианската библиотека и служи като символ на Оксфордския университет.

Мрежи от възпитаници: Оксфорд има силна мрежа от възпитаници, която обхваща целия свят, свързвайки бивши студенти от различни поколения.

Изследователски партньорства: Университетът си сътрудничи с много други академични и изследователски институции по света.

Средновековни корени: Много от най-старите сгради на Оксфорд датират от средновековния период, придавайки на града вечен чар.

Студентски традиции: Оксфорд има различни студентски традиции, като официална вечеря в залите на колежа и тържества на May Morning.

Световни класации: Оксфорд постоянно се нарежда сред най-добрите университети в световен мащаб в различни университетски класации.

 

Въздействие върху обществото: Оксфордският университет продължава да има дълбоко влияние върху образованието, научните изследвания и обществото като цяло, като неговите учени допринасят за напредъка в много области.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин