30 факта за Парижката опера - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
30 факта за Парижката опера
Автор: Елена Исаева

Парижката опера, известна още като Palais Garnier, е една от най-известните оперни театри в света.


Намира се в 9-ти район на Париж, Франция.

30 факта за Парижката опера
Снимка: pixabay.com

Строежът на Парижката опера започва през 1861 г. и завършва през 1875 г.

Palais Garnier е проектиран от архитекта Чарлз Гарние, който спечели конкурс за неговия дизайн.

Операта е архитектурен шедьовър, представящ стила Beaux-Arts със своята грандиозна фасада, богато украсен интериор и пищни декорации.

Palais Garnier е построен основно, за да служи като дом на Парижката опера, основната оперна и балетна компания на Франция.

Капацитетът на операта е приблизително 1900 души.

Голямото стълбище на Palais Garnier е великолепна характеристика, украсена с мраморни колони, бронзови статуи и сложни полилеи.

Аудиторията на Парижката опера е известна със своята изключителна акустика и богато декориран таван, изрисуван от Марк Шагал през 1964 г.

Фантомът от операта, известен измислен герой, създаден от Гастон Леру, се свързва с Парижката опера. Историята популяризира операта в световен мащаб.

Palais Garnier е вдъхновение за различни литературни произведения, включително романи, пиеси и филми, поради своята романтична привлекателност и историческо значение.

Операта предлага разнообразна програма, представяща оперни, балетни и класически музикални изпълнения.

Балетът на Парижката опера, една от най-старите балетни компании в света, е тясно свързан с Парижката опера. Има богата история и е известен със своето техническо съвършенство и артистични иновации.

Palais Garnier е домакин на годишния Prix de Rome, престижен конкурс за млади художници в различни дисциплини, включително музика, живопис и скулптура.

30 факта за Парижката опера
Снимка: pixabay.com

Библиотеката-музей на операта в Париж, разположена в двореца Гарние, съхранява обширна колекция от документи, партитури, костюми и сувенири, свързани с операта.

Таванът на залата в Palais Garnier прочуто вдъхнови описанието на „езерото“ на Гастон Леру в романа му „Фантомът на операта“.

Парижката опера е била място за множество забележителни премиери, включително емблематични опери като „Кармен“ от Жорж Бизе и „Пелеас и Мелизанда“ от Клод Дебюси.

Подземното езеро, изобразено във „Фантомът от операта“, е измислено и не съществува в Пале Гарние. Операта обаче има подземни пространства и тунели.

Palais Garnier претърпя основен проект за реставрация в края на 20-ти век, за да запази историческата си красота и да подобри своята функционалност.

Парижката опера предлага обиколки с екскурзовод, които позволяват на посетителите да разгледат зашеметяващия й интериор, да научат повече за нейната история и да надникнат в света на операта и балета.

Palais Garnier често се използва като място за специални събития, гала и концерти, привличащи както местни, така и международни артисти.

Парижката опера е послужила за декор на няколко филма, включително адаптации на "Фантомът от операта" и "Травиата".

Екстериорът на Palais Garnier е украсен с множество скулптури и статуи, представящи различни митологични и алегорични фигури.

Балетното училище на Парижката опера, свързано с Парижката опера, е едно от най-престижните балетни училища в света, известно със своето строго обучение и висококачествено образование.

Palais Garnier има богата история като домакин на легендарни оперни певци и балетисти, което допринася за репутацията му на първокласно място за сценични изкуства.

Парижката опера има постоянен хор и оркестър, състоящ се от талантливи музиканти и певци, които участват в постановките на операта.

Годишната гала откриване на Парижката опера, известна като "Saison Grand Soir", е дългоочаквано събитие, което отбелязва началото на оперния сезон и включва известни артисти.

Парижката опера изигра значителна роля в културния живот на Париж и Франция, служейки като символ на артистично съвършенство и национално наследство.

Palais Garnier е вдъхновил други оперни къщи и театри по света, като неговият архитектурен стил е повлиял на дизайна на множество зали за представления.

 

Парижката опера продължава да пленява публиката с изключителните си продукции, събирайки таланти от световна класа и демонстрирайки красотата на операта и балета.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин