30 интригуващи факта за емблематичното Лондонско око - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
30 интригуващи факта за емблематичното Лондонско око
Автор: Елена Исаева

Лондонското око, известно още като колелото на хилядолетието, е една от най-емблематичните забележителности на Лондон и популярна туристическа атракция. Ето 30 интересни факта за Лондонското око:

Лондонското око е гигантско виенско колело, разположено на южния бряг на река Темза в Лондон, Англия.

30 интригуващи факта за емблематичното Лондонско око
Снимка: pixabay.com

Той беше официално открит за обществеността на 9 март 2000 г., за да отпразнува новото хилядолетие.

Първоначално Окото на Лондон е било предназначено да бъде временна атракция, но поради популярността си, то се е превърнало в постоянна фигура на хоризонта на Лондон.

Колелото е на височина 135 метра (443 фута) и има диаметър 120 метра (394 фута), което го прави най-високото виенско колело в Европа по време на изграждането му.

Окото на Лондон е проектирано от архитектите Дейвид Маркс и Джулия Барфийлд и е конструирано от екип инженери, ръководени от холандската компания Hollandia.

Това беше най-високото виенско колело в света до 2006 г., когато звездата на Нанчанг в Китай го надмина по височина.

Лондонското око има 32 запечатани и климатизирани пътнически капсули, всяка от които може да побере до 25 души.

Капсулите са прикрепени към външния ръб на колелото и се въртят бавно, докато колелото се върти, предоставяйки на пътниците панорамна гледка към Лондон.

Колелото се върти с бавна скорост, отнема приблизително 30 минути, за да завърши един пълен оборот.

Лондонското око е осветено през нощта със зрелищно светлинно шоу, включващо над 500 LED светлини, които могат да създадат широка гама от цветове и шарки.

Колелото се превърна в популярно място за предложения за брак, като много двойки избират да зададат въпроса, докато се наслаждават на зашеметяващите гледки от върха.

Лондонското око е включено в множество филми, телевизионни предавания и музикални видеоклипове, включително „Хари Потър и Нечистокръвния принц“ и „Доктор Кой“.

Той също така е бил използван като фон за големи събития и тържества, като фойерверки в навечерието на Нова година и тържества за диамантения юбилей на кралицата.

Лондонското око е посрещнало над 80 милиона посетители от първото си отваряне, което го прави една от най-посещаваните платени атракции в света.

Той се превърна в емблематичен символ на Лондон, наред със забележителности като Биг Бен, Бъкингамския дворец и Тауър Бридж.

30 интригуващи факта за емблематичното Лондонско око
Снимка: pixabay.com

Окото на Лондон първоначално е известно като British Airways London Eye, тъй като авиокомпанията е първоначалният спонсор на атракцията.

Оттогава е спонсориран от различни компании, включително EDF Energy и Coca-Cola, и в момента е известен като Coca-Cola London Eye.

Лондонското око спечели множество награди за своя дизайн и инженерство, включително престижната награда за дизайн на стоманени конструкции през 2000 г.

Това беше най-високото виенско колело в света до 2006 г., когато беше надминато от звездата на Нанчанг в Китай.

Лондонското око е проектирано да издържа на екстремни метеорологични условия, включително силни ветрове и светкавици.

Всяка капсула на London Eye тежи приблизително 10 тона и е оборудвана със системи за отопление и охлаждане, за да се осигури комфорт на пътниците.

Колелото е конструирано хоризонтално на шлепове в река Темза, преди да бъде повдигнато в изправено положение с помощта на кранове.

Планирането и изграждането на Лондонското око отне седем години, като строителството започна през 1998 г.

Лондонското око предлага зашеметяваща гледка към силуета на Лондон, включително известни забележителности като сградата на парламента, катедралата Св. Пол и Shard.

Лондонското око е включено в множество филми, телевизионни предавания и музикални видеоклипове, включително „Хари Потър и Нечистокръвния принц“ и „Доктор Кой“.

Лондонското око се превърна в символ на модерен Лондон и е една от най-популярните туристически атракции на града, привличаща милиони посетители всяка година.

През 2002 г. Лондонското око беше временно затворено за обществеността поради технически проблеми, но оттогава отново беше отворено и продължава да работи безпроблемно.

Лондонското око е участвало в различни културни събития и чествания, включително Олимпийските игри и Диамантения юбилей на кралицата.

Лондонското око предлага разнообразие от преживявания, включително частни капсули под наем, полети с шампанско и дори сватби.

Лондонското око се превърна в емблематичен символ на Лондон и е признато по целия свят като една от най-известните забележителности на града.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин