3 места в Източни Родопи, които ще ви завладеят - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
3 места в Източни Родопи, които ще ви завладеят
Автор: Peika.bg
3 места в Източни Родопи, които ще ви завладеят
Снимка: Deyan Romanov/Flickr

Родопите са едно от най-големите богатства на България, съчетавайки в себе си красива природа и история по-древна, отколкото може би предполагаме.

Затова сме ви избрали тези три природни феномена в Източните Родопи, които си заслужават да бъдат видени.

1. Вкаменената гора

Природният феномен Вкаменената гора е разположен близо до село Равен, община Момчилград в дол и е наричан от местните хора „Габъз дере". Там можете да видите вкаменили се около 20 дървета на възраст около 30 млн. години, които заемат площ от 7,5 хектара. Най-вероятно преди милиони години тук имало древна гора от времето, разположена на крайбрежието на море. При започнала силна вулканична дейност тя е била засипана и изгорена от горещата лава. Високата температура овъглила цели дървета или части от тях. В по-късните етапи на вулканична дейност през тях протичали води, носещи със себе си кремъчно вещество, което запълнило кухините. Така се образували вкаменените дървета.

49281

2. Каменните гъби

Природният феномен Каменните гъби е леснодостъпен, намира се край асфалтовия път за Хасково, малко след село Бели пласт, община Кърджали. Освен това е ограден, има указателни табели и информационно табло – няма как да го изпуснете. Каменните гъби представляват хармонични скални късове с форма на естествени гъби, с розови пънчета и зеленикави гугли. Височината и ширината им стига до 2,5 м. Те също са резултат от интензивна подводна вулканична дейност – след оттеглянето на морето и последователното издигане на морското дъно върху тях започнало действието на ерозията. Така в продължение на хилядолетия се е оформила тази красива и разноцветна композиция.

49283

3. Каменната сватба

До природния феномен Каменната сватба се стига по маркирана пътека, а от Кърджали до село Зимзелен има редовна автобусна линия. Мястото пък е подходящо за посещение през всеки сезон. Каменната сватба е изключително красива група от множество каменни пирамиди, напомняща сватбено шествие. Фигурите са изключително разнообразни по форма и размери, като височината им варира от 0,5 до над 10 м и са започнали да се образуват преди около 35 млн. години.

Когато днешните Източни Родопи са били дъно на море в резултат на чести вулканични изригвания, на морското дъно се образували дебели пластове вулканска пепел, примесена с различни късове скали. Утайките се уплътнявали бавно и се превръщали в пластове от туфи, в които сега е оформена „Каменната сватба". Заради разнообразието от минерали скалите са разноцветни – бели, жълти, розови, зелени и ръждивочервени. 

49280

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин