Храмът на душата в Родопите - Няма такава рубрика - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Храмът на душата в Родопите
Автор: Peika.bg

Пътуването е умението да усещаш!

Това е един разказ за пътешествието на една душа в сърцето на Родопите от блога „Пътеписаници“ на Боряна Кръстева. Истинското пътешествие не е нито пътят, нито крайната цел, а полетът на духа!

Пътувам през планината. Покрай прозореца ми препускат столетни борове, толкова кичести и стройни, сякаш опитват да стигнат небето. Постепенно пейзажът се променя, а с него и въздухът, който вдишвам, ми се струва по-различен. Пътят става все по-тесен и се губи в далечината. Усещам, че скоро ще стигна предверието на Триградското ждрело.

Бавно навлизам в прегръдката на планината. Когато съм в нея, имам чувството, че  всеки момент ще се затвори и ще остана там завинаги. Какъв по-хубав пристан за душата!? Усещам се още по-мъничка - като топка от енергия, която трепти в утробата на планината.

Чувам единствено шума на реката. Чак сега се замислям, че може би идвам на това място само защото ще мина оттук – през сърцето на Родопите. Усещането е сякаш се влюбвам за първи път. Чувствам се цяла и завършена, надраснала суетата на живота отвъд планината.

Влизането в Триград си я цял ритуал. Трябва да мина през предверието, за да вляза в храма. Той е там, където няма време. Има само радост, трепет, билки в дворовете и гостоприемство в сърцата! Всеки може да го види, но не всеки да го познае. Обгърнат като в шепа от борова гора, която го пази от стихиите на времето. Колкото е обикновен, толкова е и пъстър – на добри помисли и искрени усмивки. Тук думата е закон, радостта – безплатна, а хората са  открили простичкия, но истински смисъл на съществуването!

Зад прихлупените покриви на къщите се простира хоризонтът. Чакам нощното небе. Какво небе само! Застлано със златни звезди, които блестят като очите на добрите хора!

Странно е как място, с което не ме свързва нищо конкретно, може да ме привлича толкова силно. Попадам там и „щрак”, сякаш частите на стар механизъм си идват на мястото и той започва да работи отново. Е, сега поне ще знам какво да правя, ако нещо вътре в мен се счупи или повреди. Спокойна съм, защото моят планински храм ще бъде там – завинаги!

*
Полезна информация
Село Триград се намира в Западни Родопи на 27 км от град Девин. Около селото можете да разглeдате Триградското ждрело, пещерата Дяволското гърло, Ягодинската пещера, Харамийската пещера, наблюдателна площадка „Орлово око“, Чаирските езера. В Триград се намира Музея на мечката, има и конна база, в която можете да се научите да яздите. Селото има много хотели и къщи за гости, в които можете да отседнете. 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Няма такава рубрика
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин