Великден в Родопите – маршрут в планината на Орфей - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Великден в Родопите – маршрут в планината на Орфей
Автор: Константин-Кирил Иванов

Великден, възкресение, зараждането на живота... Какъв по-голям пример за магията на живота от природата, която ни заобикаля. Природата, която трябва винаги да ни служи за пример. Онази част от света, в която има място за всички и всичко, си е на мястото, в постоянно равновесие, спокойствие и мир.

Това е и мястото, на което можете да се озовете на този празник - онази малка част от природата, която не е нито най-високата, нито най-голямата, но е единствената наричана „планината с душа”. Има много легенди за нея, но е сигурно едно – това е една от люлките на цивилизацията - такава, каквото я познаваме днес. Това е Родопа планина - родината на Орфей и светилището на бог Дионисий. Запазила следите от траки, римляни и славяни, носеща тежките белези от поробители и пазеща славата на хайдути и национални герои. Съхранила бит, култура, традиции и национална индентичност и изпъстрена с безброй чудеса на природата, от които можете да измислите стотици маршрути.

Спирка 1: Село Смилян и бобът

Започнете с традицията - на единственото място, където можете да опитате баница с боб, пълнена тиква с боб, шишчета от боб и още знайни и незнайни кулинарни чудеса от боб, който местните хора наричат фасулювица. Да, това е село Смилян, единственото мястото, в което има музей на фасула, но не на какъв да е фасул, а точно на смилянския фасул. Всеки посетител може да даде своя принос в изработването на картата на България, направена от фасул, като залепи своето бобче на любимо място. Историята и толерантността ще ви отведат и до Часовниковата кула и паметника на Висарион Смолянски, убит по време на второто масово помохамеданчване.

Спирка 2: Екстремно в Гарга дере

41132

Проверете колко сте в кондиция – напуснете удобните, топли седалки на колата си изпробвайте влиянието на адреналина върху тялото си с едно ектремнно изживяване в Гарга дере. Чака ви 140-метрова Виа Ферата, тролей над река Есенна и алпийски пандюл над пещера Калето.

41128

В зависимост от сезона, можете да преминете и с гумени лодки по течението на реката в пещера Голубовица. За да успокоите пулса си и треперещите си колене, разходете се до проходна пещера Калето.

41131

Тя представлява огромен скален свод, който служи за преход към върха, където са останките от стара късноантичната и средновековна едноименна крепост.

Спирка 3: Киселчовски водопад

41125

Следващата спирка от маршрута ви води до Киселчовски водопад, до който се стига през красиво ждрело.

Спирка 4: Село Гудевица

Следваща спирка в този родопски маршрут е село Гудевица. Там все още стоят двете махали, основани от братята Гудьо и Гоздьо, създатели на селото. Тук се намира най-старата църква в региона - „Св.Илия”, издигната през 1882 г. и чудесата, които групи млади хора правят, за да върнат към живот това доскоро обезлюдено село.

Спирка 5: Изворите на река Арда

Продължете с преход до изворите на река Арда (от село Горна Арда, пеш или за малко раздвижване – на кон). Ако досега не сте знаели, сега ще разберете къде почива във вечен мир магарето на Настрадин Ходжа.

41127

Спирка 6: Пещера Ухловица

41120

Това приключение започва със 180 стъпала, което ще ви изкачат до пещерата. Ухловица е подземен многоетажен дворец, чиято перла в корона е големият искрящ в бяло каменен водопад.

Спирка 7: Агушеви конаци

41130

Завършете деня си с разходка до най-големия късносредновековен феодален замък на Балканския полуостров... Да, и той е в Родопите, в село Могилица, и е известен като Агушевите конаци.

Спирка 8: Екопътека Невястата и крепост Калето

41121

Продължете в посока Смолян към екопътека Невестята. Освен равна, подобна на алея в парк екопътека, това парченце от Родопите има и своя екстремна страна - изкачване на Виа Ферата и спускане по тролей, с невероятна панорамна гледка, която има голяма вероятност да пропуснете, вперили поглед в пропастта, над която летите.

41124

Успокойте духа си и отправете своята молитва в този светъл ден в близкия манастир “Св. Пантелеймон”. Основан е от българка мюсюлманка, която след мистично изживяване приема християнството през 1988 г. и се прекръства на Христина. Великден е !

Последната посока, докато сте при екопътека Невястата и манастира, е екопътеката към крепост Калето.

Докато сте в района, имате за откриване още не едно и две творения на природата и гледки, които ще запомните като на снимка. Изминете екопътека Каньона на водопадите, разходете край Смолянските езера – „заключени” между Орфеевите скали, връх Снежанка и река Черна, и застанете в подножието на най-високия връх в Родопите - Голям Перелик.

41123

Каньона на водопадите

Този маршрут ви звучи като вашия съвършен родопски Великден? 

Всички снимки: Личен архив Константин-Кирил Иванов

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин