3 перфектни места за релакс - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
3 перфектни места за релакс
Автор: Александра Любова
3 перфектни места за релакс
Снимка: @Dundyspy

Когато кажем думата "почивка" или "релакс" всеки от нас си представя нещо различно - може да е СПА център, отдих в планината или просто време за мен у дома. С каквото и да свързваме тези понятия, едно е сигурно - задължителни елементи са тишината, спокойствието и приятната обстановка.

Един от начините да си отпочинем е да избягаме в някое тихо кътче и да се насладим на природата, която от своя страна да ни презареди с нови сили. България предлага безкрайно много забележителни места, на които можем да се отдадем на пълен релакс и да забравим за забързаното всекидневие.

Предложенията наистина са много, но днес ще разгледаме по-внимателно 3 невероятни места с красива природа, които биха били перфектни дестинации за нашата следваща почивка.

Лещен

3 перфектни места за релакс
Снимка: @Dundyspy

Лещен е прекрасна дестинация в планината. Първото нещо, което ще ви направи впечатление, минавайки по малките калдъръмени улички, са накацалите в планината къщички. Със своя автентичен вид те сякаш ни връщат назад във времето и ни дават онова спокойствие и бягство от реалността, от което всеки има нужда от време на време. Със забързаното ежедневие, в което живеем, Лещен е като глътка свеж въздух - тук часовникът спира и ни предразполага за истинска почивка, разходка сред природата или за четене на книга на терасата или двора на някоя от старинните къщи.

Лещен не е като останалите български села, които сега стоят запустели, изоставени, срутени и навяващи тъга по отминалите времена. Тук повечето къщи са реставрирани и всички са запазили своя старинен архитектурен стил. Дървета, храстчета, цветя и билки обгръщат селото от всичките му страни. Лекият ветрец носи свежия аромат на природата и приканва за разходка в нея, където може да си набереш мащерка за следобедния чай.

Къщите са старинни, с големи тераси, от които се откриват прекрасни гледки. Всяка от тях има чудесен изглед към дървета, горичка, цветя и прекрасната планина. Имат хубави големи дворове, някой с басейн, други с беседки, но всяка те приканва да постоиш сред природата. Селото предлага няколко хотела, къщи за гости и механи. Навсякъде ще ви нагостят така, че ще имате чувството, че сте били на гости при баба на рождения ви ден. Храната е ароматна, вкусна, българска и традиционна за района.

Ковачевица

3 перфектни места за релакс

Селото ви посреща притихнало и дори леко замислено. От двете ви страни се редят кичести дървета с приведени клони. Стъпвайки на пътя се появява чувството, че сте се завърнали към нещо познато. 

Тук всички къщи са напълно автентични, за това и цялото село е обявено за архитектурен резерват. Много прилича на село Лещен, но оставяме на вас да прецените кое по ви харесва. Обещаваме, че и на двете места ще откриете така нужния релакс и почивка.

Всяка от къщичките носи името на своя стопанин, издялано върху дървена табела, закачена до портата. Неслучайно Ковачевица е любим декор на много режисьори на български и чуждестранни филми, сред които „Мера според мера”, „Мъжки времена”, „Закъде пътувате”.

Когато се наситите да гледате сградите, можете да се спуснете по поречието на река Канина (Кървавата река), да видите Синия вир (на около час път пеша) или да се разходите из боровите и буковите гори наоколо. За множеството еднакви по размер дупки върху скалата „Кози камък” се твърди, че са копие на звездното небе над областта. Скалата се намира над горското стопанство „Беслет”.

Така можете да изпълните с разходки из интересни места няколко дни престой в Ковачевица. Още повече, че наблизо са и други села, които заслужават пълното ви внимание. Рибново, Долен и Лещен са не по-малко привлекателни дестинации с атрактивния си вид и колоритния бит на населението.

Язовир Доспат

За любителите на планината, водата и риболова язовир "Доспат" е истински рай, разположен в най-западната част на Родопа планина. А тези, които просто си обичат природата и спокойните местенца, ще открият нов смисъл на думата "тишина". 

Първото, което ще видите в град Доспат, е язовирът отвисоко – гледката е прекрасна и се разкрива още на влизане в града. Ще ви впечатлят невероятно красивите заливи на язовира, безбройните екопътеки около него, както и живописното островче. Малко след влизане в града от дясната страна ще видите пешеходната алея и наредени пейки с изглед към язовира. Особено красива е гледката по време на залез. Стига да си намерите свободно място.

Успокояваща атмосфера у дома?

Пътуването определено е един от начините да се отпуснем и да се насладим на живота. Но поради една или друга причина не всеки ден разполагаме с възможността да посещаваме различни райски кътчета. Как да си подарим мечтаната почивка тогава? Много просто - като пренесем успокояващата атмосфера в собствения ни дом или по-точно на терасата или в двора.

Първата стъпка е подготовката. Ако разполгате с двор, то обезателно ще се наложи да го приведете в подходящ вид, така че да положите основите на своето кътче за релакс. С помощта на тази моторна коса дворът Ви ще се превърне в мечтаното място.

Следващата стъпка е да се сдобием с подходящи, удобни мебели, с които да обзаведем балкона или дворното си пространство. Те трябва да са стилни и едновременно с това толкова удобни, че да можем спокойно да се отпуснем след дългия и натоварващ ден. eMAG предлагат богат асортимент от шезлонги, столове и маси, благодарение на които можем лесно да създадем своето кътче за отдих и у дома.

За да допринесем за релаксиращата атмосфера и да прибавим финалните щрихи на нашия райски кът у дома можем да заложим на красиви декорации. Ние бихме поставили цветни лед лампички, които да превърнат вечерната ни почивка в приказка. За приятната атмосфера би допринесъл декоративен фонтан за градина. Шумът на водата действа успокояващо и затваряйки очи можете да се пренесете до някое горско поточе. Не забравяйте и удобните декоративни възглавнички.

Винаги е добре да изпишем чаша кафе сутрин или ароматно вино вечер на удобно място, независимо дали сме го посетили или сме го създали сами у дома. Толкова е лесно да си откраднем така жадувания от нас релакс!

Подгответе градината си за идването на пролетта!В офертите на eMAG ще намерите богата гама от артикули за градината и "Направи си сам"! За повече вдъхновение посетете интерактивен каталог Deco Story с идеи за обзавеждане на всяко кътче от дома.

Можете да постигнете резултат на истински райски кът само с един клик. С eMAG спестяваме време, предлага огромен избор, има специални тематични кампании с добри оферти, и осигурява бързо, лесно и сигурно поръчване и доставка.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин