4 факта за наименованията на полетите, които не знаеш (част 1) - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
4 факта за наименованията на полетите, които не знаеш (част 1)
Автор: Peika.bg
4 факта за наименованията на полетите, които не знаеш (част 1)

Сигурно ще се учудите, но е факт, че зад наименованията на някои полети има символика. 

Прочетете в следващите редове най-интересните факти за номерата в авиацията.

1. Полет  АА1

Често самолетните маршрути се обозначават с 3 символа. Номер AA1 се смята за един от най-престижните от всички, тъй като е съставен от 2 пъти първата буква в азбука и първата цифра. Затова някои самолетни компании по света обозначават най-елитните си полети с него. Например – American Airlines са сложили номера на полета си между Ню Йорк и Лос Анджелис. Обратният полет пък е AA2. Символиката тук е пълна, защото AA са и инициалите на American Airlines.

2. Полет BA1

Подобно на своите американски братовчеди, англичаните също обичат елементарната игра на символика. Най-елитният номер на полет на British Airways се нарича BA1 (отново с инициалите на авиокомпанията). Маршрутът на този полет обаче често бива сменян.

3. Полет BA007

Това е най-британският номер на полет в света. Вдъхновен е от филмите за Джеймс Бонд (агент 007). Полетът е с маршрут ЛондонТокио, като това никак не е случайно. Номерът е вдъхновен от филма за Бонд „Човек живее само два пъти“ от 1967 г. Тогава култовият Шон Конъри лети именно до Токио и полетът, разбира се, е на British Airways.

4. Полет UA717

Това е номерът на полета на един от самолетите, разбили се в Кулите близнаци в Ню Йорк на 11 септември 2001 г. United Airlines завинаги са спрели да го използват. Много компании следват това неписано правило – в случай на сериозен инцидент със самолет – номерът на негови полет се променя. Това се дължи на 3 причини – суеверие, заради медийния шум покрай инцидента, както и за паметта на жертвите.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин