4 града, които са населявани от дълбока древност чак до днес (част 2) - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
4 града, които са населявани от дълбока древност чак до днес (част 2)
Автор: Peika.bg
4 града, които са населявани от дълбока древност чак до днес (част 2)

Сигурно и вие сте се чудили кои са най-старите населени градове в света, в които и до днес живеят хора.

Вижте нашата класация, за да разберете:

1. Суза, Иран

Град Суза е бил столица на Еламитската империя, преди да бъде превзет от асирийците. След това той е завладян от ахеменидите под ръководството на Кир Велики и е мястото, в което се развива действието в трагедията на Есхил „Персите”. Към момента е града живеят 65 хил. души.

62143

2. Пловдив, България

Първите трайни поселения на територията на Пловдив (Яса тепе в парк Лаута) са от VI хил. пр.н.е. Вторият по големина град в България, Пловдив първоначално е бил тракийско селище, преди да стане важен римски град. По-късно пада в ръцете на византийци и османци, преди отново да стане част от България. Градът е главен културен център и разполага с много древни руини, включително римския амфитеатър и акведукт, както и османски бани. Днес в него живеят над 350 000 души.

62141

3. Газиантеп, Турция

Основан в южната част на Турция, близо до границата със Сирия, историята на Газиантеп се простира назад, чак до времето на хетите. Интересното е, че там много от забележителностите се намират на открито, като например останки от антични селища, исторически джамии и пазари, които правят Газиантеп един от най-впечатляващите и наситени с древна атмосфера градове в Турция, а и в целия свят.

62144

4. Бейрут, Ливан

Столица на Ливан и неин културен, административен и икономически център, Бейрут има богата история обхващаща 5000 години. При разкопките в града са открити финикийски, елински, римски, арабски и османски останки, като той се споменава в писма до фараон на Египет още през XIV в. пр. н. е. След края на ливанската гражданска война, Бейрут се превръща в оживена, модерна туристическа дестинация.

62142

Сред останалите стари населявани градове в света са: Фаюм (Египет), Сидон (Ливан), Йерусалим (Израел), Тир (Ливан), Арбил (Ирак), Киркук (Ирак), Балх (Афганистан), Атина (Гърция), Ларнака (Кипър), Луксор (Египет), Кадис (Испания), Варанаси (Индия).

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин