4 измами, за които да внимавате на пътешествие (част 1) - Съвети - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
4 измами, за които да внимавате на пътешествие (част 1)
Автор: Peika.bg
4 измами, за които да внимавате на пътешествие (част 1)

Туристите често се хващат на номерата на измамници и това не е изненадващо най-вероятно и на вас ви се е случвало.

Често пътешествениците не познават добре местните обичаи и привички. Дори и най-икономичните туристи могат да станат жертва на измамник, тъй като обикновено мошениците са много изобретателни. 

Затова сме ви подбрали най-често срещаните видове измами, на които се хващат пътешествениците. 

1. Валутни бюра с твърде изгодни условия

В много страни обменът на валута се превръща в истински бизнес за измама на туристите, които не знаят обменните курсове на местните пари. В някои случаи чейнджбюрата обещават, че ще вземат 0% комисиона за обмяна на валута. Това може да е вярно, но в същото време обменният курс да е доста по-висок от официалния и в крайна сметка туристът да загуби, вместо да спечели от примамливото предложение.

2. Наблюдавайте внимателно за парите, които обменяте 

Дори ако валутният курс ви изглежда честен, все още не сте имунизирани срещу измами. Един от най-разпространените трикове е добрата стара кражба. Подавате парите си през гишето, а човекът зад негови връща по-малко от очакваното с обяснението, че вие сте дали по-малка сума. Освен това понякога в чейнджбюрата и особено на улицата измамници пробутват фалшиви или стари, излезли от обращение банкноти. Ето защо трябва да избягвате съмнителни бюра и да наблюдавате внимателно колко пари давате и какво получавате.

4 измами, за които да внимавате на пътешествие (част 1)


3. Винаги настоявайте да включват брояча в такси 

В някои държави таксиметровите шофьори могат да вземат допълнителни пари от вас, ако разберат, че сте турист и особено ако сте чужденец, който изглежда по-богат в очите им. Един от най-популярните начини за измама е да започнете да договаряте някаква обща цена преди началото на пътуването. В този случай със сигурност ще платите повече отколкото някой местен например. Ето защо препоръчваме винаги да се изисква използването на брояч в таксито, вместо да се договаряте за изгодна оферта, преди да се качите в колата.

4. Бъдете бдителни, ако шофьорът предложи да ви отведе някъде другаде 

Този тип измами е много разпространен в страни като Тайланд и Индия. Например шофьор на такси е съгласен да ви отведе на исканото от вас място, но по пътя започне да прави неочаквани спирания или отклонения до магазини за бижута или препоръчани от него хотели и ресторанти. Той получава процент от печалбата, а вие може да похарчите доста повече пари от предвиденото за случая. Затова настоявайте твърдо да стигнете до определената цел, без каквито и да било спирания, отклонения и ненужни магазини и други примамливи заведения.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Съвети
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин