5 града в Източна Европа, които ще те впечатлят - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
5 града в Източна Европа, които ще те впечатлят
Автор: Вероника Иванова
5 града в Източна Европа, които ще те впечатлят

В Източна Европа съществуват градове, които не отстъпват по нищо на западноевропейските. Със своята богата история и старинна архитектура, те са се превърнали в културни центрове, а освен това са и ненадминати по красота.

 Ето кои са 5-те източноевропейски града, привлекли най-много вниманието ни:

1. Прага, Чехия

5 града в Източна Европа, които ще те впечатлят

Това е едно място с невероятна атмосфера и забележителна архитектура. Известен е като градът на 100-те кули. Може би една от най-големите забележителности в него е Карлов мост. Той свързва старинните централни квартали на Прага Старе место и Мала страна, издигайки се над река Вълтава. Архитектурата му е в готически стил. Украсен е с множество скулптури, сред които са и тези на Кирил и Методий. През деня тук могат да бъдат видени улични артисти, които забавляват туристите.

Друг интересен обект, който може да посетите е часовниковата кула Орлой. Той се състои от три части. Показва движението на Слънцето, планетите и зодиите. Освен това има и календар на месеците. Третата част пък е свързана с движението на 12-те апостоли, които на всеки кръгъл час излизат един след друг на фона на музика.

Сред останалите забележителности, заслужаващи внимание са: замъкът Храдчани (най-големия дворец в Европа); националният музей; замъкът Карлщайн; танцуващата къща; зоологическата градина.

2. Будапеща, Унгария

5 града в Източна Европа, които ще те впечатлят

Разположена на река Дунав, тя е една от най-красивите европейски столици. Неслучайно е наричана малкият Париж.

Най-впечатляващата забележителност в града несъмнено е сградата на  унгарския Парламент. Това е третата по големина Парламентарна сграда в света. Построена  в неоготически стил, тя се е превърнала в един от символите на Будапеща. Множество скулптури украсяват фасадата ѝ, като сред тях се отличават тези на Януш Хуняди и крал Ищван. Сградата е част от Световното културно наследство.

Друго интересно място, което може да бъде посетено е Рибарския Бастион. Той е построен през  XX век, като архитектурата му е смесица между неоготически и неоромански стил. Състои се от седем кули, които олицетворяват седемте маджарски племена, основали държавата през IX век.Оттук се открива чудесна гледка към река Дунав и целия град. Смята се, че наименованието му произлиза от факта, че в миналото на това място е имало рибни пазари. Обекта е в списъка на Световното културно наследство на ЮНЕСКО.

Може да посетите също: верижния мост; църквата Матиаш; замъкът на Буда и кралският дворец; площадът на героите; къщата-музей на Худини.

3. Мостар, Босна и Херцеговина

5 града в Източна Европа, които ще те впечатлят

Разположен на двата бряга на река Неретва, той е един от най-красивите градове на Балканите. Архитектурата му е силно повлияна от Османското и Австро-Унгарското присъствие в миналото.

Едно от емблематичните за Мостар места е Стари мост. Той е построен през 1566 година, като през 1993 година, при бомбардировки е бил напълно разрушен. През 2014 година е изцяло възобновен, като любопитен факт е, че някои от камъните, които са използвани за построяването му са взети от останките на разрушения мост. Оттук е станало традиция да се хвърлят гмуркачи, като е прието публиката да им дава пари, в знак на благодарност за изнесеното шоу. Обектът е част от Световното наследство на ЮНЕСКО.

Сред останалите забележителности в Мостар се отличава Историческият музей на Херцеговина. Тук можете на разгледате различни фотографии, свързани с историята на града, както и експонати, открити в района.

Други интересни  места, които може да посетите са джамията Карагьоз Бей и къщата Муслибегович.

4. Талин, Естония

5 града в Източна Европа, които ще те впечатлят

Освен, че е столица Талин е и най-големият град в страната. Намира се във Финският залив. Заради стратегическото си местоположение страната попада под властта на Нацистка Германия, СССР, Швеция, Русия, като успява да извоюва независимостта си едва през 1991 година.

Едно от най-интересните места за туристите е Старият средновековен град. Той е добре запазен, като там е разположена една от емблемите на града – катедралата Св. Александър Невски.

Друг обект, превърнал се в символ на града е телевизионната кула. Висока е 314 метра, като оттам може да видите целия град, а с малко по-вече късмет и финландския бряг.

Други забележителности, които може да разгледате са: катедралата Дева Мария; дворецът Кадриорг; ботаническата градина.

5. Дубровник, Хърватия

5 града в Източна Европа, които ще те впечатлят

Тези, които търсят земният рай, трябва да посетят Дубровник. Това е цитат от великият писател Бърнард Шоу. Той посетил градът през 20-те години на миналия век, но и до днес казаното от него остава актуално.

Едно от местата, където можете да се разходите са градските стени. По време да двукилометровата обиколка, ще можете да се насладите на чудна гледка към града и морето.

Друго интересно място за туризъм е улица Страдун. Тя е покрита с павета, като на вид изглежда, сякаш е лакирана. Дълга е 300 метра. Някога тук е имало канал, свързващ двете части на града.

Забележителност, която също не бива да пропускате е остров Локрум, където според легенда, Ричард - Лъвското сърце се спасил след корабокрушение.  Като знак на благодарност той поискал да издигне храм там. Такъв наистина съществува днес, но не на острова, а в града. Тук е създадена и  голяма Ботаническа градина, където можете да видите различни екзотични видове.

Сред останалите обекти, привличащи вниманието е дворецът Спонза, който е смятан за най-красивата сграда в Дубровник. През XVI век е бил културно средище на града.

Други места, които може да посетите са: фонтанът на Онофрио; францисканския манастир; доминиканския манастир; църквата Свети Влас”; камбанарията.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин