5 грешки, които да не допускате като туристи (част 1) - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
5 грешки, които да не допускате като туристи (част 1)
Автор: Peika.bg
5 грешки, които да не допускате като туристи (част 1)

Ако нямате богат опит с пътуванията, е неизбежно да допуснете някоя и друга грешка.

Затова ние идваме на помощ и ви споделяме чуждите грешки, от които можете да се поучите. Ето ги и тях:

1. Излишните разходи

Вместо да плащате за екскурзовод, първо проверете дали на мястото не се предлагат безплатни турове с местни екскурзоводи. Обикновено тези те се издържат с дарения и в повечето случаи са доста интересни. Сайтът, който ви предлагаме, може да ви свърже с местни жители, които обичат града си и могат да ви разведат безплатно. Освен това могат да ви препоръчат нещо специфично, което вие искате да видите – например някой интересен странен музей или някои места, които само местните знаят. Сouchsurfing пък е сайт, който ще ви свърже с хора, които предлагат домовете си на туристи. Там можете да намерите и хора, които да ви разведат из града. Campinmygarden е още един полезен сайт, в който хората предлагат дворовете си на туристите. Нужна ви е само една палатка. Е, обикновено услугата не е безплатна, но цените са наистина много ниски. Има и други подобни сайтове, на които можете да намерите място, където да отседнете. Много музеи също имат ден за безплатни посещения. Например входът в Лувара е безплатен всяка първа неделя от месеца. Разбира се, тълпите са огромни, така че ви съветваме да не си го причинявате в най-натоварения сезон. Много супермаркети правят намаления продуктите, чийто срок на годност скоро изтича, а понякога дори ги раздават безплатно. Това е често срещана практика в САЩ и в някои азиатски страни. На много места в Испания пък ще ви дадат и безплатна храна към бирата, например сандвичи или салата. 

2. Пътуване в пиковия сезон

Тълпите от туристи могат да съсипят всяка почивка и всяка гледка. Имайте го предвид, когато отивате на екскурзия. Ако искате да посетите Рим например, най-добре е да го направите в късната есен. Да, няма да можете да се насладите на италианското джелато насред най-горещите дни, но ще можете да се разхождате много по-спокойно по улиците, а пред Колизуема почти няма да има опашка. 

3. Сувенирите

Обикновено хората залитат в двете крайности – някои купуват цял куп сувенири, а други – съжаляват, че нищо не са си купили. Ние съветваме всички хора да посетят битпазара на дестинацията, която са посетили. Там могат да намерят много интересни сувенири на ниски цени. Много от тях не са направени в Китай, а на мястото, което посещавате, което е огромен плюс. Също така – ако нещо много ви харесва – купете си го вместо да търсите по-изгодна цена другаде или да търсите нещо по-хубаво. 

4. Дебитна карта и/или пари в брой

За съжаление, се случват и неприятни неща по време на пътуванията. Може да изгубите дебитната си карта или банката да блокира картата ви, защото смята, че е използвана неправомерно. Затова е добре да се обадете в банката ви и да предупредите, че ще пътувате и ще използвате картата си в чужбина. Нашият съвет е да вземете пари в брой и може би две дебитни карти. Не забравяйте да прочетете къде е най-изгодно да обмените парите си. В никакъв случай не се доверявайте на малки и затънтени чейндж бюра. Бъдете наясно как изглеждат актуалните банкноти в страната, в която отивате и предварително проучете кои са най-надеждните чейндж бюра, за да избегнете възможността за измама. 

5. Билетите онлайн

Опашките за някои обекти могат да бъдат обезкуражаващо дълги. Вече обаче пред повечето забележителности има две опашки – за хора без билети и за хора, които вече имат билет. Не е тайна, че втората опашка е много по-малка и по-бърза. Опитайте се да си купите билет онлайн (особено за места като Айфеловата кула или Статуята на свободата). Това ще ви спести много време. 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин