5 идеи за екскурзии през майските празници - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
5 идеи за екскурзии през майските празници
Автор: Peika.bg
5 идеи за екскурзии през майските празници

Май месец вече наближава, а пролетните пътешествия навлизат в разгара си! Искате този път да видите нещо различно и непопулярно? Тогава сте попаднали на точното място!

Подбрали сме ви няколко идеи за екскурзии по време на майските празници. Тази година 1 май се пада във вторник и няма да има допълнителни почивни дни, но вие можете да си вземете един ден отпуск и така да почивате цели четири - от 28 април (събота) до 1 май включително! 

Другият вариант за пролетно пътешествие е в почивните дни за Гергьовден - от 6 май (петък) до 8 май (неделя). Третият официален почивен ден през месеца е на 24 май (четвъртък). Тук отново нямаме сливане с почивните дни, но нищо не пречи вие да си направите такова!

Вижте дестинациите, които можете да разгледате за ден или да съчетаете с други забележителности в близост и да си направите няколкодневна екскурзия!

Село Кунино

Намира се между Мездра и Червен бряг и крие много скални венци, кули, арки и тъмни входове на пещери. От края на селото започва Кунинският каньон. Той представлява отвесни скали, които достигат над 60 м. В подножието им се вие реката. От едната страна на Кунинския каньон се е намирала крепостта „Кунай” в местността Градището. Тя е съществувала до падането на България под османско робство. И днес си личат основите на крепостните стени.

В района на село Кунино се намират пещерите Гълъбарника и Самуилица, в които са открити следи от пещерни селища и се предполага, че са обитавани от неандерталци. Не пропускайте скалния масив с ръждивочервен цвят Червеница, който се намира на входа на Карлуковския пролом, над жп гарата. Можете и просто да се разходите из каньона, в който има над 150 пещери. 

5 идеи за екскурзии през майските празници

Водопад Варовитец 

Водопадът се намира край Етрополе, на 700 м надморска височина, непосредствено зад един от най-големите манастири в България - Етрополски манастир „Света Троица“. Красивият воден феномен представлява травертинова каскада с различни варовикови образувания, откъдето произлиза и името му. Образуван е на малката рекичка Манастирски дол, чийто води се спускат от 12 метра. Макар височината му да не е голяма, водопадът е много широк, а варовиковите образувания карат водата да тече на най-различни струи и нива. Пътеката за водопада започва от задната порта на манастира. Можете да поемете и по пътя вдясно от манастира. След 5-10 мин. ще стигнете до подножието на водопад Варовитец.

 

5 идеи за екскурзии през майските празници

Архитектурен резерват "Старо Стефаново"

Това приказно селце - Стефаново, е разположено в полите на Централен Предбалкан, на 20 км югоизточно от град Ловеч. През 1982 г. е обявено за архитектурен резерватЦели 96 обекта в него са паметници на културата. Тук всяка къща е история, затова не е случайно, че селото се превръща и в снимачна площадка на няколко български филми, сред които:  "Хайка за вълци" - 2000г.; "На границата"- 2014/2015г.; "Охлюви" - 2017г..

Сред тукашните забележителности е изграденият с подръчни средства малък параклис „Света Троица“, намиращ се до дънера на 1300-годишен дъб. Не пропускайте и църквата „Рождество на Пресвета Богородици”, построена в периода 1880 – 1882 г.  Тя е архитектурен шедьовър в църковното строителство през XIX в. В дюкянчето на площада в "Старо Стефаново" пък може да си закупите домашни продукти, топли терлици или сувенир.

5 идеи за екскурзии през майските празници

Текето на Ак Язълъ баба, с. Оброчище

Ако сте в района на Варна, можете да се отбиете до това свято, както за мюсюлмани, така и за християни, място. Теке с такива размери има само в Багдад, пише прочутият османски пътешественик Евлия Челеби. Той посетил това място през 1652г. Бил много болен, но след като преспал една нощ край гроба на светеца Ак Язалъ баба, на часа оздравял. И днес много хора намират изцеление на болките си именно тук. Молят се на гроба на светеца, поставят ръката си в дупката на саркофага и се надяват доброто да ги сполети. 

Днес от обширния религиозен комплекс е запазено тюрбето (гробницата на светеца) и имаретът - мястото, където дервишите извършвали своите обреди и посрещали гостите на текето. По традиция, изповядващите исляма посещават текето в понеделник, четвъртък и петък или при даване на оброк, а християните - тогава, когато се нуждаят от помощта и закрилата на своя светец. Най-многолюдни стават събиранията на 2 май - Атанасовден, приет и за ден на Ак Язълъ баба, когато и българи, и турци празнуват заедно. 

5 идеи за екскурзии през майските празници

Скално светилище Харман кая, с. Биволяне

Харман кая е едно от най-мащабните скално-изсечени праисторически култови комплекси в Родопите, намиращо се в землището на село Биволяне, Община Момчилград.  Светилището е разположено на невисоко плато, около естествена пещера-утроба с дълбочина 7 м., която също е част от култовия обект. Скалният комплекс е датиран от II-ро хилядолетие пр. Хр. Смята се, че тук е имало огромен тракийски град, според някои археолози дори по-голям от Перперикон.

Името на обекта идва от двата хармана (каменни площадки) - Голям и Малък харман, които се намират тук. Според изследователи те са се използвали като обсерватория - съответно за лятното и зимното слънцестоене. Най-лесният достъп до светилището е откъм махала "Долна Чобанка". Табели за светилището ще видите още от Момчилград. Тръгнете към село Равен и продължете към махала "Долна Чобанка". След края на селото, вдясно от пътя, има табела, сочеща към Харман кая. Оттук до светилището е около 30-40 мин.

5 идеи за екскурзии през майските празници

***

Ако всички тези празнични екзкурзии се отразяват негативно на бюджета ви, можете да разчитате на кредит за хора с лошо цкр

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин