5 интересни факта за историята на Айфеловата кула + видео - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
5 интересни факта за историята на Айфеловата кула + видео
Автор: Peika.bg
5 интересни факта за историята на Айфеловата кула + видео

Днес ще ви запознаем с няколко интересни факта около историята на Айефловата кула.

1. През 1960 г. френският президент Шарл де Гол тайно се споразумял с кмета на Монреал, временно да демонтира Айфеловата кула в Канада за световно изложение през 1967 г. За щастие това не се осъществява, благодарение на наложеното вето от компанията, която управлява кулата.  

2. Малко хора знаят, че Айфеловата кула изиграва решаваща роля през Първата световна война. По време на битката при Марна през 1914 г. френските сигнали са били изпращани от върха на кулата.  

3. В периода между 1925-1935 г. Айфеловата кула по прякор „Желязната лейди“ е била използвана като търговски билборд от местната френска компания за автомобили Citroen. Кулата била с вертикално светещо оборудване във формата на Citroen

4. В началото на ХХ в. френският шивач, Франсоа Рейшелт, си направил импровизиран парашут с намерение да скочи от последния етаж на Айфеловата кула. Опитът му се оказва неуспешен, но до днес се пазят много архиви за подвиза му. 

5. Повечето хора знаят, че Густав Айфел е архитектът, проектирал Айфеловата кула, но това, което е известно на малцина е, че той има частна стая, построена за него на върха на кулата, която може да се види и днес.

Във видеото по-долупък можете давидите каке било построено това легендарно здание:

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин