5 интересни фестивала, които си заслужава да посетиш (част 1) - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
5 интересни фестивала, които си заслужава да посетиш (част 1)
Автор: Peika.bg
5 интересни фестивала, които си заслужава да посетиш (част 1)

Обичате ли фестивалите?

Е, днес сме ви подготвили няколко, които наистина си заслужава да посетите. Ето кои са те:

1. Ел Колачо: Прескачането на бебета в Испания 

Всеки юни в испанския град Кастрийо де Мурсия се провежда Ел Колачо, който представлява нещо като покръстване, смесица между католически и езически вярвания. Първоначално множество мъже се маскират като дяволи с жълто-червени костюми и маски, те обикалят из града, обиждат тълпата и размахват конска опашка срещу онези, които посмеят да се изправят на пътя им. След това звукът на барабаните оповестява втората част от фестивала – време е дяволът да прескочи няколко бебета! Бебетата, които трябва да са на годинка, се нареждат върху матраци, а дяволът ги прескача. Вярва се, че този ритуал носи късмет на бебетата, изкупува греховете им и ги предпазва от злите сили. Въпреки че изглежда малко плашещо, през последните 400 години този „трик” се изпълнява само от професионалисти и нито едно бебе не е пострадало. 

2. Хадака Мацури: Голият фестивал в Япония

Това вероятно е един от най-странните японски обичай, а те, както знаем, са доста. Всяка трета събота на месец февруари в японския град Сайдайджи-нака в Окаяма над 9 000 мъже отиват в храма Сайдай-джи, за да вземат участие в ексцентричния фестивал. Те са облечени по препаска, а целта им е да намерят двете пръчки, които ще им донесат късмет през новата година. Надака Мацури датира от над 5000 години, когато вярващи са започнали да се състезават, за да получат хартиени символи от свещениците. Те вярвали, че тези символи ще ги дарят с щастие и късмет. В наши дни състезателите първо пречистват ума и тялото си със студена вода, след това в полунощ светлините на храма се гасят, а свещениците хвърлят в тълпата голи хора две късметлийски пръчици с дължина около 20 см. За да спечелят, състезателите трябва да хванат пръчица и да я забодат в кутия, пълна с ориз. Само тогава те ще получат желаната благословия. 

3. Плуването из блатата в Уелс

Всяка година през август в град Лануртид Уелс се провежда световен шампионат по плуване с шнорхел в блато. Има и модно състезание за онези, които не са спортни натури, но обичат да се въргалят по блатата. Има и триатлон за амбициозните участници. 

4. Фестивал на Пикачу в Япония

Пикачу е един от най-известните анимационни герои в света, така че е логично да си има и собствен фестивал. Събитието се провежда по улиците на Йокохама в Япония и в него участват над 1000 души, облечени като Пикачу. Вярно, че фестивалът е сравнително нов, но вече има солидна фен база. 

5. Фестивалът на калта в Южна Корея

Всеки юли можете да вземете участие в този ритуал, изпълняван на бреговете на Жълто море, чиято кал е пълна с полезни минерали. Специално за фестивала се организират игри в калта, бани с кал, масажи с кал, маратон в калта и дори певчески и танцувални състезания. Звучи като едно страхотно спа изживяване! 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин