5 любопитни факта за Ватикана (част 1) - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
5 любопитни факта за Ватикана (част 1)
Автор: Peika.bg
5 любопитни факта за Ватикана (част 1)

Ватиканът е най-малкият град-държава в света и е с площ около 440 кв. м и се намира насред италианската столица Рим

Подбрахме за вас 5 любопитни факта за вас. Ето ги и тях:

1. Раждаемост

Ватиканът е единствената държава в света, където раждаемостта е 0%. Това се обяснява с простия факт, че на територията му няма родилен дом. Всички деца на жителите на този анклав са родени в римски болници.

2. Предпочитани пощенски кутии

Пощата на Ватикана е любима не само на туристите, които искат да се сдобият с печат от това свято място върху пощенската си картичка, но и на италианците. Ватиканската поща се слави със своята бързина, затова жителите на Рим предпочитат да пускат писмата си в тамошните пощенски кутии. Ето защо от Ватикана се изпращат годишно около 2,5 млн. писма, 7 млн. картички и близо 20 000 колета.

3. Висок дял на мъжкото население

Тъй като населението се състои главно от кардинали, свещеници и войници от папската швейцарска гвардия, мъжкият дял е 95%. Останалият дял се разпределя между жените и децата на служителите.

4. Жените във Ватикана

Жените не могат да живеят във Ватикана, освен ако не са омъжени за гвардеец. Една жена може да упражнява професия във Ватикана, но това не и гарантира жителство. И дори ако се е омъжила за гвардеец, дамата може да се омъжи за него само със специално разрешение, и то ако избраникът и е достигнал чин подофицер. Друг интересен факт е, че в швейцарската гвардия могат да постъпват само ергени.

5. Пазаруване без данъчно облагане

Във Ватикана е възможно да се пазарува без данъчно облагане и така да се спестят към 25% от продажната цена. За съжаление обаче тази привилегия важи само за жителите му. Посетителите не могат да се възползват от нея, тъй като магазините се намират в защитената зона. За да пазаруваш, трябва да имаш карта, която се полага само на граждани, на служители на Ватикана, на техни роднини и приятели. Да пазаруват във Ватикана е мечта за римляните.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин