5 места, които да посетите около Неапол - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
5 места, които да посетите около Неапол
Автор: Мария Захариева
5 места, които да посетите около Неапол

След дълго или не толкова дълго очакване най-после сте се озовали в Неапол. Вече 2-3 дни си късате новите обувки по безкрайните калдъръмени улици, препъвате се в прословутите неаполски боклуци и се запознавате поименно с черепите във всяка втора катакомба.

И все по-честичко, минавайки покрай площад Гарибалди (Piazza Garibaldi, там е и централнта ЖП гара), се замисляте дали да не отскочите някъде извънградско. Малко да си починете. Или да поизгорите калориите от всичките онези пици, пасти, октоподи и други морски обитатели.

За моментите, когато ви налегнат подобни тежки мисли, ето няколко идеи за повдигане на духа и/или доизморяване на краката в радуис 50 км около Неапол:

1. Казерта (Caserta) – половин час и малко с влак и се озовавате пред главния вход на Кралския дворец в Казерта (Reggia di Caserta).

42345

42344

Владетелите от династията на Бурбоните са си построили гарата, така че да пристигат директно пред извънградското си вкъщи, но вие също може да се възползвате от това кралско удобство. Самият дворец е вдъхновен от френския си батко Версай, но казват, че дори го е надминал с 40-те си изписани с фрески стаи (Версай си имал само 22). А със своите 2 млн. куб. метра бил първенец сред останалите кралски резиденции в света по обем на помещенията. Не сме броили и мерили, но вие може да пробвате. Ако пък много-много не се вълнувате от интериорните решения на италианските величества, може просто да се поразходите в простиращия се до хоризонта парк с безкрайни алеи с басейни, водни каскади и фонтани. Гледката от „хоризонта” обратно към парка и двореца си заслужава извървяването на някакви си 2-3 км (или изминаването им с велосипед/конски впряг).

2. Помпей (Pompeii) – През 79 г. сл.Хр. вулканът Везувий изригнал и унищожил селището Помпей.

42346

42348

В днешно време нашите приятели археолози вече са успели да изкопаят около 44 хектара от него и се смята, че това са едни от най-добре запазените останки на древноримски град. Запазени най-вече благодарение на вулканичната пепел и лава, под които са били затрупани. За едни брадва, за други - ... туристическа атракция. Или 3D учебник по история.

3. Соренто (Sorrento) – Кой ли не е чувал песента „Карузо” в изпълнение било то на Лучо Дала, било на  Лучано Павароти, Андреа Бочели, Лара Фабиан и на кого ли още не?

42349

Е, ако случайно не сте – чуйте я. Нека ви попеят за онзи прословут залив на Соренто. А после идете там и потърсете онази стара тераса, на която един мъж прегръщал една девойка с очи, зелени като морето и й пеел колко я обича, докато в краката им блестели водите на залива и светлините на рибарските лодки. Италиански му работи!

4. И след като свършите с прегръщането, продължете към крайбрежието на Амалфи (Costiera Amalfitana) и се отбийте в Позитано (Positano).

42343

Порадвайте се на накацалите по склоновете цветни къщи и на гледката към лазурното море, бродейки по очарователните тесни улички в единствените две възможни посоки – надолу и нагоре. За финал – пошляпайте боси по камъчетата на плажа, акостирайте в някое от заведенията по брега и се поглезете с чаша изпотен аперол шприц на фона на меката светлина на залязващото средиземноморско слънце.

5. Капри (Capri) – Ако все още не сте се преситили на красоти, може да сложите черешката на тортата като хванете някой ферибот или лодка и посетите остров Капри.

42347

Популярна дестинация още от времето на римския император Тиберий, който си построил там само около 12 вили, в наши дни може да разгледате останките на неговата Вила Йовис. Може също да се порадвате на поредната bellа vistа (красива гледка) от върха на планината Монте Соларо с изглед към Соренто и Фаральоните (Faraglioni, три скални къса в морето, които са нещо като визитна картичка на острова). А най-най-популярната забележителност на острова е Синята пещера (Grotta Azzurra) – оцветена (в яркосиньо) от прокрадналата се дневна светлина, отразената в дъното от варовикови скали. И ако това не ви стига – може да си спретнете лов на холивудски знаменитости. Уж много обичали да мигрират към Капри. Другарски съвет - предвидете си поне един цял ден за острова, а и повече. За 2-3-4 часа (за колкото обикновено водят организираните групи туристи) – само ще си раздразните любопитството или още по-лошо – няма да успеете да усетите място и ще се разочаровате. Затова – всичко или нищо!

Buon viaggio!

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин