5 места за разходка около Великден - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
5 места за разходка около Великден
Автор: Боряна Кръстева

Великденските празници са и време за пътешествия, защото тази година се събират 4 почивни дни.

За някои късметлии може и да са повече, ако предвидливо са си взели отпуска.

Ако все още не сте решили къде да прекарате времето си между 14 и 17 април 2017 г., ви даваме няколко предложения.

Весел, цветен и слънчев празник!

1. Храм-кладенецът край село Гърло

Причудливият каменен градеж с кладенец на дъното и отвор на тавана е единственият от този вид в България. Смята се, че се е използвал за обсерватория, от която древните са наблюдавали звездите и са гадаели по тях. Пътят ос София до Гърло е около час с автомобил. Можете да оставите колата в края на селото. След 40 мин. ходене, ще стигнете до язовир Красава. Минете наляво по язовирната стена. Вървете само напред докато стигнете воден каптаж. Зад него започва пътека, която след няколко метра ще ви отведе до храм-кладенеца. Цялата разходка до там ще ви отнеме около час – час и половина. Още информация за Гърло тук



2. Водопад Сини вир край Медвен

Водопадът е малък, но много красив. Скътан е в извивките на Балкана. До него няма табели, затова в селото можете да следвате тези за екоселище „Сини вир“. От него започва пътеката до водопада. Тя се движи покрай реката. Маршрутът е лек и приятен и ще ви отнеме около 40 минути приятна разходка. Не пропускайте да разгледате и самото село – родно място на Захари Стоянов. Повече информация за Медвен тук.

3. Пещера Венеца

Една от най-цветните и приказни пещери се намира край село Орещец, край Белоградчик. Преминаването през нея е истинско приключение – стръмни стълби, тесни тунели, хлъзгав под, стърчащи сталактити. Всичко това е обагрено в синьо, жълто, зелено, лилаво, розово. Природните цветове са подсилени с ефектно осветление. Разходката във „Венеца“ трае около 30 мин. В близост до нея се намира още пещера „Магурата“ и „Козарница“, както и Белоградчишките кали и Боров камък. Още информация за пещерата можете да намерите тук.

4. Водопад „Под камико“

Пътеката за него тръгва от село Гара Бов, прави кръг и се връща в изходната си точка. Началото й е при стадиона на селото. Тя се движи покрай река Бовска. Кулминацията е високият 40 метра водопад. Продължавайки по пътеката към село Бов ще минете под скалния феномен Камината. Под нея има пейка с прекрасна гледка. Изминаването на целия маршрут ще и отнеме около 3 часа. Поще информация за водопад Под камико тук



5. Пещерата на Свети Иван Рилски

Ако сте решили да ходите до Рилския манастир, не пропускайте пещерата на Светеца. Около нея вие смирение, което липсва в манастира. Следвайте табелите, които ще видите зад манастирския комплекс. След около час – час и половина разходка ще стигнете до каменен храм, зад който се намира входът към пещерата. Легендите разказват, че в нея е живял Иван Рилски. В единия й край има отвор, който отвежда на вън. Според преданието – който премине през него, значи е праведен. Край пещерата има и азямо с лековита вода, както и молитвена скала, която сбъдва желания. Трябва да напишете най-съкровеното си желание да хартия, което да скриете между пукнатините й. Повече за пещерата на Иван Рилски научете тук.  

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин