5 неща, които да НЕ правите в Австрия - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
5 неща, които да НЕ правите в Австрия
Автор: Иванка Могилска
5 неща, които да НЕ правите в Австрия
Снимка: Thinkstock/Guliver

За кои 5 неща се сещате, когато чуете думата „Австрия”? Виена, наденички, коледни базари и бонбони „Моцарт”, бира, не много приветливи хора. А дали това е така? Сигурна съм, че ще се осведомите много добре какво да видите и да правите в Австрия, ако ви предстои пътуване до там. Предлагам ви обаче, да запомните и 5 важни неща, които просто няма смисъл да правите по време на екскурзията си.

Не стойте във Виена повече от 3 дни

Да, градът е красив, с много забележителности и заведения, но да сте били във Виена не значи да сте били в Австрия. Ако не можете да си позволите да пътувате до Залцбург, Инсбрук, Грогсглокнер и Грац, то запишете се на някои от еднодневните екскурзии в околностите на Виена. Така ще опознаете селското лице на Австрия.

Не яжте само вурстчета

Сандвичът с вурстчета и лук е много вкусен, но има един специалитет, който си заслужава много повече – щилце. Щилце е свински джолан, приготвен с ароматни подправки. Той изпива много повече бира от вурстчетата, а споменът за вкуса му ще се явява в най-щастливите ви сънища. Честно.

Не посещавайте Австрия в разгара на сезона

Туризмът е една от най-големите индустрии на страната. През летните месеци най-красивите австрийски градове са заринати от туристи. Някои от основните австрийски магистрали пък водят директно до Италия. Натоварен трафик, претъпкани заведения, шум и големи групи туристи, които щракат с фотоапаратите си и купуват магнитчета с катедралата „Св. Стефан” – за да ги избегнете, препоръчвам ви да пътувате през пролетта и есента.

Виена е много красива по Коледа, но вие преценете дали искате да си причините цялата блъсканица и суетня.

Не се залепвайте за групата, с която сте дошли

Независимо дали сте на организирана екскурзия или сте дошли с приятели – не залепвайте за тях. Общувайте с местните жители. Само така ще видите другото лице на Австрия – приветливо, весело и много по-интересно. Много трудно ще откриете сами какво има зад излъсканата градска или селска туристическа фасада. Трябва ви един нов австрийски приятел за водач. Хората може да са малко сковани и стеснителни, но ако подходите с усмивка и уважение, определено ще се радват да общуват с вас. (Почти всеки австриец говори и разбира английски поне на елементарно ниво.)

Не търпете груби сервитьори

Прословутото австрийско възпитание не е успяло да докосне дори някои хора, работещи в сферата на туризма. Има изключително груби сервитьори. Вярвате, че клиентът е цар? Те не мислят така. Всички заведения са препълнени, а вие – както и почти всички останали – сте туристи и няма да се върнете отново. Защо да се стараят да ви угаждат?

В случай, че не сте доволни от сервитьора, който ви обслужава, поискайте да говорите веднага с управителя на заведението. Това е достатъчно, за да оправи нещата.

Приятно пътуване, вземете си дебели дрехи и дъждобран и запомнете още един съвет – бонус от мен: забравете за бонбони „Моцарт”, наблегнете на ябълков щрудел и торта „Сахер”.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин