5 неща, които да НЕ правите в Италия - Съвети - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
5 неща, които да НЕ правите в Италия
Автор: Иванка Могилска
5 неща, които да НЕ правите в Италия
Снимка: Thinkstock/Guliver

Кой не си е мечтал за обиколка на Италия с кола! Желание за такова приключение има почти всеки жител на планетата, без италианците вероятно. И така, ако вашата мечта е на път да се сбъдне и се приготвяте за голямо пътешествие с много романтика, вкусно похапване и красиви пейзажи, запомнете 5 неща, които не бива да правите в Италия.

Не се доверявайте на GPS

Често се случва, благодарение на неговите услуги, да влезете в зона само за пешеходци (и съответно да ви глобят) или да се отправите на дълго пътешествие в незнайна посока, обратна на мястото, до което искате да стигнете.

Гледайте знаците, четете табелите и се снабдявайте с карти на различните местности от гарите и туристическите центрове в Италия.

Имайте предвид, че колкото по на юг отивате, толкова по-лоши стават пътищата.

Не пътувайте с тежък куфар

Представяте си, че трябва да го носите само от колата до хотела. После асансьорът ще свърши всичко вместо вас. В краен случай, ще го тътрите бавно по някое широко хотелско стълбище.

Нищо подобно! На местата, които ще посетите, повечето сгради са стари и макар и ремонтирани, за да се запази архитектурата им, нямат асансьор. Широкото стълбище също е лукс. Освен това, не винаги можете да оставите колата точно до хотела. Често се налага да ходите пеша. Куфарът ви е с колелца? Не мисля, че това ще ви помогне по тесните, стръмни калдъръмени улички на някои градове.

Не се возете в туристичеси гондоли във Венеция

Колкото и романтично да ви се струва, накрая сметката ще е такава, че всяка романтика задълго ще изчезне от живота ви. Вместо това се метнете на някое от водните таксита, които използват венецианците.

Придържайте се към менюто на местността, в която се намирате

Така е сигурно, че италианците няма да ви гледат презрително, защото сте си поръчали спагети „Болонезе” в Неапол. Там, всеки знае, се правят най-добрите пици. В Генуа опитайте песто. В Болоня – спагети, тортелини, лазаня и равиоли. В Рим – агнешко месо и спагети „Карбонара”. Навсякъде можете да хапнете чудно тирамису. Но където и да отидете, в никакъв, ама в никакъв случай не си поръчвайте пармезан за морските дарове. По-добре е да ядете песто в Неапол, местните ще ви го простят по-лесно. Едно от свещените правила на италианския кулинарен етикет е да не се смесват сирена и морски дарове.

Не се разхождайте по потник и къси панталони или пола в Рим

Или поне не, ако сте решили да посетите Ватикана и някои други по-известни църкви. Вярно, че италианците са свикнали с туристите, но всичко си има граници. На някои места, дори да изпълняват вече предимно функцията на музеи, просто няма да ви пуснат. Носете си шал, за да си покривате рамената. Една широка пола до коленете също ще ви свърши работа. Така ще ви е прохладно, удобно и няма да проявявате неуважение към домакините си.

Почти сте готови с багажа, но от опаковане, суетене и вълнения не ви е останало време да видите какво трябва да правите в Италия, имате само обща представа за маршрута си? Не се притеснявайте. Италианците обожават да казват на хората какво трябва да правят. Сигурна съм, че ще помогнат и на вас.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Съвети
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин