5 очарователни подземни града - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
5 очарователни подземни града
Автор: Peika.bg
5 очарователни подземни града
Снимка: Unsplash

Ако сте пътували повече, вероятно вече ви е омръзнало от плажове и традиционни дестинации. За щастие, светът е огромен и има още много за изследване, ако имате умение за това. Вижте някои от най-впечатляващите подземни градове, които всеки трябва да види поне веднъж в живота си.

Дестинациите, които ще споменем тук, са по целия свят и всяка от тях предлага нещо уникално по отношение на строителство, история и открития. 

Подземен град Деринкую, Турция

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Go Cappadocia (@gocappadocia)

Преоткрит през 1963 г., Деринкую е многоетажна конструкция под приказните скали на Кападокия, която очарова историците. Това селище е било дом на над 20 000 души през седми век пр.н.е. Хората са имали възможност да живеят изолирани от външния свят със складове за суха храна, училища, добитък и 600 входа, водещи до частни домове.

Деринкую е архитектурно чудо, особено предвид времето, в което е построен. Той разполага с четири нива и вентилационна шахта, което го прави революционна конструкция за времето си. Строителите на този подземен град са успели да копаят толкова дълбоко, благодарение на вулканичната почва в района, която е по-мека от обикновената земя. Вулканичната зона също осигурява прохлада през лятото и топлина през зимата, което позволявало на хората да живеят вътре.

Жителите на Деринкую имали възможността да запечатат града напълно и да задържат нашествениците. Това било необходимост тогава, защото регионът бил под постоянна атака. Нестабилните империи се редуват, докато се формира Византийската империя. И така, подземният град Деринкую вероятно е бил убежище за фригийци, които са били католици, като се има предвид, че има и църква.

Кубър Педи, Австралия 

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Coober Pedy (@cooberpedysa)

Кубър Педи често е наричан Опаловата столица на света, защото преди повече от 150 милиона години регионът е бил под морето. Това довело до образуването на скъпоценни минерали в пещерите, благодарение на силициевия диоксид на морското дъно. Сега е известен със своите невероятно цветни скъпоценни камъни и пещери, които можете да изследвате.

Тази подземна мрежа е била мина, но сега е отворена за посетители и предлага уникално изживяване. Намира се в Южна Австралия, близо до Аделаида. Градът, изграден около Кубър Педи, предлага различни дейности. Така че, след като посетите тунелите и видите вкаменелостите и великолепните опали, ще можете да карате велосипеди или да хапнете, за автентично австралийско изживяване.

Парижките катакомби 

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Rod Reinhard (@rod_reinhard)

Парижките катакомби са най-големите костници в света, с останките на над шест милиона души в тунелната мрежа, обхващаща над 350 км, като само малка част от тунелите са отворени за посетители. В края на 60-те години катакомбите се превръщат в място, където живеят хора, а студентите се крият от полицейските патрули по време на протестите през май 1968 г.

Тези катакомби обаче имат мрачна история, която може да се проследи до създаването на тунелите. В края на 18-ти век Франция има проблеми с хигиената на гробищата, разположени в покрайнините на града. Затова било решено телата да бъдат преместени под земята. Властите трябвало да използват повторно и консолидират стари мини, които причинили срутването на 300 метра земя в града през 1774 г.

Няколко години след създаването им, Парижките катакомби били отворени за посетители. Имало книга, в която се записвали посетителите на подземния град, и оттогава тя е източник на много градски легенди.

Ел Дорадо, Колумбия 

След първите експедиции, довели до откриването на Америка през 15-ти и 16-ти век, перспективата за намиране на злато е една от основните мотивации за тези, които финансират тези скъпи и опасни пътувания. Бързо легендата за град, направен от злато, започва да се разпространява сред конкистадорите. Мнозина, като Писаро, водят експедиции, за да се опитат да намерят мястото, известно като Ел Дорадо.

До ден днешен обаче никой не го е намерил, но вероятно се намира в колумбийските Анди, в плато близо до езерото Гуатавита. Това е мястото, където местно племе се е молело на Бог, за който се твърди, че живее под водата. Хората хвърляли злато във водата, за да го успокояват. В наши дни някои хора все още се опитват да го намерят. Така че, ако търсите приключение, тази земя с много легенди може да бъде идеална за следващото ви изследване. 

Петра, Йордания

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Ryan Rod (@ryan_rodd)

300 години пр. н. е. набатеите, номадски народ от Арабската пустиня, решават да се заселят в Петра и да построят това невероятно място, което е очарователно и до днес. Петра буквално е построена в планина в средата на пустинята, което е доста впечатляващо, като се има предвид, когато е построена.

Петра обаче има много по-забележителни нововъведения с набатеите, които създават изкуствен оазис с еволюирала система от язовири, водопроводи и цистерни. Това създава един от най-големите градове в региона и център на набатейската търговия. Градът бил достъпен само през естествено издълбани каньони, които предотвратявали атаки отвън. Входът е великолепен, с колони и орнаменти, издълбан директно в скалите.

Петра бил голям град за времето си, имало театър, организирали се гладиаторски битки, а в планината имало гигантски храм. Мястото все още е забележително и разполага с гробници на исторически личности като Аарон, син на Моисей. Елинистичната му архитектура е чудо. Освен това, това е едно от малкото места в света, където се свързват гръцката, мюсюлманската и еврейската култура.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин