5 от съкровищата на Париж, които да посетите поне веднъж в живота - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
5 от съкровищата на Париж, които да посетите поне веднъж в живота
Автор: Peika.bg
5 от съкровищата на Париж, които да посетите поне веднъж в живота

Париж е от онези градове, които докосват всички сетива. Там човек се гмурва в романтиката на река Сена и живописните пейзажи, сливайки се с френската изтънченост. Булевардите впечатляват с внушителни паметници, вдъхновяващи произведения на изкуството и ефектни светлини, създаващи магична атмосфера. Всичко е по-различно в Париж – дори вкусът на шоколада, виното и сирената.

Не случайно се смята за най-романтичния град в света и всеки, който го посети, остава пленен от красивата му магия, без значение дали е просто турист, бизнесмен, архитект или художник. Романтичното настроени там е някак неизбежно. В следващите редове ви представяме пет места в Париж, които ще отриете в галерията ни, ще ви накарат да се влюбите в него, ако още не сте. Препоръчваме ви да ги посетите, поне вежнъж. Ето кои са те:

1. Айфеловата кула 

Тя е построена за Световното изложение в Париж през 1889 г., като символ и спомен за Френската революция от 1789 г.. С височина 324 м, издигната в северозападния край на парка „Марсово поле”. Айфеловата кула е един от най-популярните символи на Франция, и една от най-известните конструкции и атракции в цял свят,

Построена е от Густав Айфел и неговия екип като входна арка на Световното изложение в Париж от 1889 г. Първоначално е наречена просто „300-метровата кула”, но по-късно приема името на Айфел. Кулата е най-високото съоръжение в Париж и най-посещаваният срещу заплащане архитектурен паметник в света, изкачвана ежегодно от милиони посетители. 

2. Версайският дворец 

Дворецът e бивша резиденция на френските крале. Намира се в град Версай, днес предградие на Париж, регион Ил дьо Франс. дворец, бивша резиденция на френските крале, откакто Луи ХІV премества там седалището на правителството (1682 г,) до началото на Френската революция през 1789 г. Версай е обявен за част от Световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО, като особено популярни са Огледалната зала, кралската опера, галерията на битките и кралските апартаменти.

3. Лувърът 

Това е най-големият национален музей на Франция и е най-посещаваният музей в света. Сградата, която в миналото е била първо военно укрепление, а после кралска резиденция, е разположена в центъра на Париж, между река Сена и ул. „Риволи”.

За първи път е отворена като музей на 8 ноември 1793 г., по време на Френската революция. В музея, на площ от 60 600 кв. м, са разположени почти 35 000 предмети от праисторическата ера до XIX в.

4. Булевард „Шанз-Елизе”

Това е едно от най-романтичните места за разходка и един от централните булеварди в Париж. Името му е свързано с Елисейските полета, които са царството на мъртвите в древногръцката митология. Построен е още през първите десетилетия на XVII в. Строеният още през първите десетилетия на XVII в. булевард е дълъг 1910 м и е широк 70 м. Започва от площад „Конкорд” и завършва на площад „Шарл дьо Гол”. 

5. Музеят Орсе 

Другото име, с което е известен е музей д'Орсе. Той е бивша железопътна гара и е разположен на левия бряг на река Сена. Като музей е открит на 1 декември 1986 г. Там ще намерите творби на френското изкуство от периода 1848-1914 г. Неговата колекция от произведения на импресионисти е сред най-богатите в света.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин