5 предизвикателства за хора, които обичат планината - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
5 предизвикателства за хора, които обичат планината
Автор: Peika.bg
5 предизвикателства за хора, които обичат планината
Снимка: Thinkstock/Guliver

Хиляди хора, уморени от цивилизацията и с разклатени нерви, започват да откриват, че ходенето в планината е като да си отидеш у дома. Че пустошта е необходимост.

Думите са на американския писател и любител на природата Джон Мюр и изненадващо или не, са написани в далечната 1901 г. Ако и вие обичате планината и прекарвате възможно най-много време из горите, по билата, със стари и нови приятели по хижите или пък под звездите в любимата си палатка, имаме пет предизвикателства за вас.

1. Погрижете се за мозъка си! Наскоро излезе проучване, доказващо, че дори и кратка разходка сред природата деактивира тези центрове в мозъка, които са отговорни за негативното самовглъбяване и вглеждане в собствените недостатъци. Така че докато сте в планината, вие се грижите не само за духа, но и за мозъка си.

2. Планирайте, но оставете и случайността да ви води. В планината човек трябва да тръгва с добре изготвен план – в противен случай рискува да му се случат неприятности. Но всеки план понякога се налага да бъде предпоследен - категоричността не бива да ви лишава от прекрасните възможности, с които случайността ви дарява – спонтанна среща с местен, случайно прочетена табела за забележителност, която ви отклонява от предварително планувания маршрут и т.н.

3. Включете се в организирано планинско събитие. Поход, планинско състезание или друго – няма нищо по-хубаво от това да попаднеш в планината сред непознати, защото това е мястото, където приятелствата се случват по най-непредвидимия начин. Дали от трудните ситуации, дали от чистия въздух или от споделения буркан с лютеница - общуването протича много по- непринудено, всеки детайл има значение и споделените емоции свързват хората толкова дълбоко, че стъпката към сприятеляването е много малка. Във фейсбук има десетки групи за планински преходи, планинарство, можете да потърсите туристически дружества в своя град или клубове за пътешествия.

4. Пишете за планината и спечелете награда. Емоциите, с които се връщате заредени след планински преход, често са толкова силни, че продължават да ви държат дни наред. Прехвърлете ги от спомените си на лист, за да споделите вдъхновението си и с други хора, които обичат планината. В момента литературен планински конкурс на тема "По билото на планината" провежда хижа Козя стена – подробности.

5. Открийте нови места по познат маршрут. Всеки си има любими дестинации, където може да се връща отново и отново, по всяко време на годината. Предизвикваме ви следващия път, когато тръгнете по своя познат път, да откриете нови места, да разпитате за истории и легенди хижарите и овчарите, да забележите скала с интересна форма или да се отклоните от утъпканата пътека, за да откриете свие тайно местенце.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин