5 причини да посетите Римини, Италия - Лято и море - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
5 причини да посетите Римини, Италия
Автор: Peika.bg
5 причини да посетите Римини, Италия
Снимка: pixabay

С изумителни златни плажове, красива историческа архитектура и процъфтяваща сцена на уличната храна, Римини е един от най-големите скрити скъпоценни камъни в Италия.

А ето и 5 причини да посетите Римини, Италия:

1. Кино Фулгор

5 причини да посетите Римини, Италия

Това историческо кино, разположено само на метри от площад Кавур в Римини, отново отвори вратите си на 20 януари 2018 г. след петгодишна реставрация.

Датата е с особено важно значение, тъй като щеше да бъде 98-ият рожден ден на световноизвестния филмов режисьор Федерико Фелини. Считан за един от най-великите кинотворци на всички времена, голяма част от кинематографичното изкуство на Фелини е вдъхновено от детските му спомени в Римини. Историческото кино „Корсо д’Аугусто“ е мястото, където маестрото на филма първо се сблъсква с филмите, а по-късно - там са показани филмите му „Рома и Амаркорд“.

Обновеното кино има три етажа. На приземния етаж има две кина и ефектно фоайе, дело на Маестро Данте Ферети със стила на Холивуд от 30-те. Първият и вторият етаж са дом на Музео Федерико Фелини, представящ историята на Федерико Фелини чрез изложби, галерии, интерактивни инсталации и дори показва някои от филмите му, които никога не са били прожектирани.

2. Плажът

5 причини да посетите Римини, Италия
Снимка: pixabay

С над 15 километра фин бял пясък и еклектична комбинация от очарователни хотели, плажни барове и ресторанти, е лесно да разберете защо плажът Римини е известен в целия свят. В самия център на плажовете са Марина Центро и Лунгомаре Аугусторе, най-оживените и интересни места и сърцето на известния нощен живот на плажа, особено през лятото, докато по на север и на юг са по-тихите семейни зони.

Която и зона да изберете, всички плажове се поддържат в безупречно състояние. Отпуснете се с коктейл в ръка, потопете се в морето и се насладете на едно истинско преживяване.

3. Римските руини

5 причини да посетите Римини, Италия
Снимка: wikimedia

Датирайки от 268 г. пр.н.е., Римини заема важна стратегическа позиция през римско време и напомняния за периода продължават да съществуват и до днес. Най-впечатляващият е Арко д'Аугусто, построен през 27 г. пр. Н. Е. в чест на Цезар и най-старата оцеляла римска триумфална арка.

62-метровият Понте ди Теберио е друга римска реликва, която все още е запазила своя вид в продължение на над 2000 години. Нейните пет арки свързват Центро Сторико на Римини с историческия квартал Борго Сан Джулиано. В спокоен ден отразяването на моста в дълбоките сини води на канала създава перфектна сцена, точно като пощенските картички.

4. Махалите

5 причини да посетите Римини, Италия
Снимка: wikimedia

Точно срещу Понте ди Тиберио лежи модният Борго Сан Джулиано. Очарователен квартал от малки калдъръмени улички, шикозни площади и цветни стенописи, Борго се е разраснал от скромно начало в един от най-популярните райони на Римини.

Първоначално отхвърлен като груб рибарски квартал и един от най-бедните в града, Борго сега е домакин на двугодишен фестивал, Феста дел Борго Сан Джулиано, включващ уличен театър, музика, танци и вкусна храна. Фестивалът завършва с ефектни фойерверки над Понте ди Тиберио.

Кварталът е тясно свързан и с известния режисьор на Римини Федерико Фелини, който имал особена привързаност към Борго, въпреки че е роден и израснал от другата страна на града. През 1994 г. Феста дел Борго официално е посветен на Фелини, а много от най-ярките стенописи, облицоващи стените на сградите на Борго, изобразяват сцени и герои от неговите филми, както и самият Фелини. 

5. Уличната храна

5 причини да посетите Римини, Италия
Снимка: wikimedia

Улиците на Римини са дом на нарастваща улична хранителна култура, предлагаща автентичен вкус на региона. Това се вижда в уличните „храмове“, известни като баракини, разпръснати из града. Тези малки павилиони специализират в местни деликатеси, от cassoni Alle erbe (плоски хлебчета с билки) до  класиката за Римини - piada, безквасен хляб се сервира топъл и пълен с колбаси или меки сирена.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Лято и море
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин