5 причини да посетите манастир дори да не сте набожни - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
5 причини да посетите манастир дори да не сте набожни
Автор: Мария Ангелова

Манастирите са едно чудесно място, което може да се използва по най-различни предназначения според личните интереси на посетителя: за среща с Бог, за спокоен следобед сред зеленина и уют, за разговор с хора, които имат различни виждания за живота... С две думи, набожността не е задължителен елемент, макар че ярки прояви на антирелигиозност точно на тези места не се приемат добре и най-малкото са проява на лош вкус.

И така, ето ви 5 различни причини да посетите манастир:

За да опитате истинска храна

Някои манастири произвеждат мляко, вино, сладка. Тук можете да бъдете сигурни, че произведеното от монасите е екологично чисто и приготвено с любов и желание. Някои манастири имат магерници, в които могат да хапнат и гостите на манастира. Неслучайно манастирският боб се е превърнал в запазена марка за... хм, ами да кажем за „най-вкусния боб“.

За да чуете интересни истории

Много от българските манастири са създадени по време на Второто българско царство, след това на няколко пъти са разрушавани. Това, разбира се, не важи за всички. В някои, например, се е крил Левски (Шияковски манастир, Гложенски, Мулдавски, Драгалевски и много други). В няколко са запазени скривалищата на Апостола (Мулдавски манастир). Други манастири пък изненадващо са създадени благодарение на турци по време на османската власт (Араповски манастир). В Айдемирския манастир пък ще откриете колекция от стъкленици с разпятия в тях. И така нататък. 10 минути проучване на вашата манастирска дестинация и ще сте открили онази нишка с интересна история, която съществува почти навсякъде.

Заради изкуството, запазило се стотици години

В манастирите почти винаги има запазени сгради и стенописи на стотици години, така че ако сте почитатели на изкуството и изобщо на всяко едно нещо, което е успяло да оцелее толкова дълго време, посетете манастир. Земенският манастир, например, пази толкова много ценни стенописи (включително един от най-ранните стенописи на българския светец Иван Рилски), че е престанал да бъде манастир и е превърнат в музей.

За да намерите спокойствие

Има манастири, които и в делник, и в празник са претъпкани с поклонници и посетители. Има и такива обаче, които рядко попадат в маршрутите на туристите. Те са местата, където ще откриете спокойствие, спретнати дворове, лехи с цветя и тишина, само от време на време нарушавана от звън на камбана. Сред любимите ни манастири за размисъл са Араповският, Чекотинският, Правешкият.

За да си поговорите с монах

Може би рядката среща с монаси ни кара да си създаваме образ за тях, който понякога се оказва твърде далеч от реалността. Посетете манастир, за да си поговорите с човек, различен от обичайните ви събеседници. И не е задължително да обсъждате Евангелието от Матей или Новия завет. Монасите обикновено са сърдечни хора, които макар избрали прост и усамотен живот, обичат да си говорят с посетителите на всякакви теми.

Вижте списък с манастири, които можете да посетите.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин