5 стратегии за оцеляване на семейна ваканция - Съвети - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
5 стратегии за оцеляване на семейна ваканция
5 стратегии за оцеляване на семейна ваканция
Снимка: Thinkstock/Guliver

Представете си следната картинка: Вие сте на ресторант по време на ваканцията си и чувате на съседната маса как майка вика по децата си – ако не престанат веднага, няма да видят никакви забавления до края на почивката. О, това сте вие? Е, не бъдете повече такава майка (или баща), разпуснете и последвайте тези 5 стратегии за оцеляване по време на семейната ваканция:


Стратегия 1: Погрижете се да няма гладни

Когато децата са гладни, данданията е на пълни децибели. Затова се погрижете никога да няма гладни. Добра идея е да напазарувате малко провизии предварително, за да не ви се налага да спирате на всяка будка за храна по пътя.

Стратегия 2: Имайте план Б (и план В, и план Г)

Не разчитайте, че всичко ще върви, както сте го планирали. Полетите закъсняват, на музикалните плейъри им падат батериите, а играчките се губят. Носете няколко малки играчки/забавления, които децата ви не знаят, че сте взели. Носете листове и цветни моливи и ги стимулирайте да творят – да нарисуват сцени от ваканцията, най-любимото си забавление от изминалия ден или да играят на морски шах.

Вадете изненадите една по една, все едно имате вълшебна шапка.

Стратегия 3: Насладете се на мига вместо да се изнервяте

Да стоите часове наред на седалка с бързо отегчаващи се деца може и на пръв поглед да не е много забавно. Вместо това обаче се насладете на мига – кога за последно сте имали 4-5 часа, в които можете да стоите до детето си и да се забавлявате с него, без да ви се налага да отговаряте на имейли, да готвите, перете или тичате до магазина?

Стратегия 4: Направете нещо, което не бихте направили вкъщи

Не говорим за пълно отвързване на края, но просто се отпуснете малко. Ако вали като из ведро и сте затворени в хотела – излезте да потичате в дъжда. Ако децата ви са шумни и се въргалят в пясъка – повъргаляйте се и вие с тях. Позволете на децата си да ви заведат на ваканция.

Стратегия 5: Изключете работата

Ако не ви се налага наистина много, откъснете се от работата си. Възможно най-много. Чисто психически проверяването на съобщенията и гледането на списъка с непрочетени имейли ви причинява стрес – точно обратното на това, което трябва да ви причинява ваканцията.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Съвети
Коментирай
Desislava Stoyanova, 08.07.2013 | 10:54
много добри съвети, както казвам " в друг град всичко е позволено", добре е да се отпуснем на почивката, да пробваме нови неща, да направим нещо,което иначе не бихме си позволили,а децата са чудесни помагачи за това начинание,защото са пълни с невероятни идеи.
Vqra Petrova, 08.07.2013 | 10:45
тази година мисля да е първата ми ваканция с детето, то е вече доста пораснало, надявам се да е чудесно, не мисля да го ораничавам от нищо във смисъла на приятното му изкарване, лудуване и невероятните идеи които може да измисли :) надявам се да си изкараме чудесно!
Абонирайте се за нашия бюлетин