5-те чудеса на Австралия - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
5-те чудеса на Австралия
Автор: Вероника Иванова
5-те чудеса на Австралия

Австралия е място, известно с уникалната си природа. 

Тя представлява най-малкият континент, както и най-големият остров в света. На територията ѝ могат да бъдат видени както редица природни феномени, така и внушителни в архитектурно отношение обекти. Ето кои са най-забележителните сред тях:

1. Големият бариерен риф

Смятан за едно от седемте природни чудеса на света, той представлява най-голямата система от естествени коралови рифове и острови на Земята. Разположен в Коралово море, край североизточния бряг на Австралия, той достига дължина от 2 300 км, а общата му площ е около 345 хил. кв. км. Тази единствена по рода си екосистема може да бъде видяна дори от космоса. Установено е, че коралите, които го изграждат са около 350-400 различни вида. В случай, че решите да навлезете във водите, по добре използвайте лодка, тъй като на това място се срещат най-различни морски обитатели, някои от които доста опасни. На туристите се предлагат лодки със стъклено дъно, така че да могат да се насладят на гледката отблизо.

За съжаление през последните години се наблюдава обезцветяване на рифовете и спад в броя на някои видове млади корали. Учените отдават това на глобалното затопляне, като прогнозите за бъдещето на Големия бариерен риф не са добри.

5-те чудеса на Австралия

2. Операта в Сидни

Това е най-известната сграда в Австралия, чиито строеж е продължил цели 14 години. През 1959 г. е обявен конкурс, на който се явяват голям брой архитекти. Печели го датчанинът Йорн Утсон, който обаче не дочаква да види крайния резултат от усилията си, тъй като след спор с австралийското правителство напуска Австралия. Така в крайна сметка проектът му е изменен, а строежът завършен седем години след оттеглянето му. Откриването е на 20 октомври 1973 г., като на него присъства самата английска кралица – Елизабет II. Отделните помещения в операта, наброяват около 1000, като освен залите за театър, опера и репетиции, тук има и множество ресторанти, барове и магазинчета за сувенири. През 2007 г. Операта в Сидни е включена в Списъка за културно и природно наследство на ЮНЕСКО.

5-те чудеса на Австралия

3. Мостът Харбър Бридж, Сидни

Това е една от най-величествените конструкции в Австралия. Мостът е действащ от 19 март 1932 г., като строежът му е започнал шест години по-рано. Наричан често закачалката, заради странната си форма, той освен обект, привличащ туристи, изпълнява и важна транспортна функция. Благодарение на него финансовият и делови център на Сидни е свързан с гъсто населените квартали, намиращи се на север. Страничните арки на моста са снабдени със стълби, за да могат туристите да се изскачат оттам. Придвижването става на групи, от не повече от 14 души, като има и специален водач. Мостът е дълъг 1149 м, а височината на арката му е 134 м, така че ако решите да го посетите, имайте го в предвид (ще ви е нужна известна издържливост, макар отстрани да не изглежда така).

5-те чудеса на Австралия

4. Национален парк Какаду

Това е една от най-големите туристически атракции в северната част на Австралия. Паркът се намира на 171 км. от град Даруин, като в него е разположен целият басейн на Саут Алигейтър Ривър, известен с присъствието на голям брой крокодили. Именно тук е сниман добилият световна популярност филм Дънди Крокодила. Това място е дом на стотици видове птици и влечуги както и на 60 вида бозайници, сред които е кенгуруто.

Национален парк Какаду, освен желана туристическа дестинация, е и свещено  място за аборигените, които обитават северната част на континента. На територията му са открити над 5000 обекта със скални рисунки на аборигени. Счита се, че са рисувани в продължение на 20 хил. години и представят историята на тези племена. Мястото  е включено в Списъка за защитени територии на ЮНЕСКО. Ако сте решили да посетите парка, то най-доброто време за това е през сухият сезон – между април и октомври, като има организирани посещения от град Даруин. Бихте могли и сами да предприемете това пътешествие, но ще ви е необходим автомобил.

5-те чудеса на Австралия

5. Сините планини

Това място безспорно е едно от най-красивите на нашата планета. Сините планини са наричани така, заради синкавата мъгла, която сякаш ги обгръща. Разположени са южно от град Мелбърн и недалеч от Сидни. Представляват края на огромно пясъчниково плато, което някога е обхващало цялата източна част на континента. Ерозията е действала тук в продължение на милиони години, като крайният резултат е разнообразен пейзаж от остри върхове и клисури, водопади и пещери. Най-интересни обекти за туризъм са върховете Трите сестри, Еко Пойнт и Хънимун Лукаут. Тук се намира и пещерата Дженолан, която е сред най-известните в Австралия. Подходящото време за посещение отново е от пролетта до есента, като е полезно да знаете, че най-близкото селище до Сините планини е град Катомба, намиращ се само на 5 км.

5-те чудеса на Австралия

Може би тези екзотични дестинации събудиха и твоят интерес?

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин