5 върха на 5 планини за по-малко от 24 часа - На ръба - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
5 върха на 5 планини за по-малко от 24 часа

Кирил Николов-Дизела с уникално постижение

24-часовото предизвикателство на Кирил Николов-Дизела приключи с отличен времеви резултат. Той изкачи най-високите върхове на петте най-високи планини в България с бягане и показа колко големи могат да бъдат човешките възможности, когато има дух и желание за приключения.

Само за 22 часа и 39 минути той преодоля общо 100 км по пет трасета и над 7000 м денивeлация, като това включва и времето за транспорт с автомобил между етапите. Той стартира на 14 август, в 19:33 часа, от местността Паниците в Стара планина и финишира след последния връх на 15 август, в 18:14 часа в софийския кв. Драгалевци под Витоша. На три от петте върха имаше нощен преход, но това не затрудни опитния в планинското бягане атлет.

Въпреки страхотната си физическа форма и отлична подготовка, при изкачването на Мусала, четвъртият връх от поредицата, все пак Дизела е бил силно преуморен. „Но кратката почивка в автомобила до София и мисълта, че ми остава само още един връх ми подействаха добре и успях да се възстановя достатъчно, за да изкача и Черни връх в рамките на определеното време”, споделя атлетът.

По маршрута Кирил Николов не срещна неочаквани трудности, но имаше изненади – приятели и фенове на бягането го чакаха на старта, на финала, на хижа Вихрен и на всички върхове, включително на Вихрен, където му организираха и „парти” с фойерверки. От квартал Драгалевци до Черни връх с него тичаха трима поддръжници, за да го разведряват в последните километри, когато умората е най-голяма. На старта за първия връх – Ботев, дойде лично кметът на град Калофер Румен Стоянов, който подари на Дизела портрет на Христо Ботев и взе автограф.

В селищата по целия маршрут хората бяха разбрали за инициативата и го посрещаха топло и с подкрепа. Фенове сложиха приветствен надпис на табелата на разклона за Благоевград сутринта в 4 часа, а в Банско персоналът на един ресторант е приветствал колите на екипа с импровизирано светлинно шоу.

Европейски вицешампион по ориентиране за 2012 г., Дизела е и един от най-добрите ни планински бегачи в момента. В „5 върха за 24 часа” той показа бягане и ориентиране на световно ниво с цел да вдъхнови всички, които спортуват и обичат природата.

Приключението беше проследено онлайн в реално време от над 7000 фенове и привлече денонощен огромен интерес в социалните мрежи.

В уникалния пробег бяха включени следните пет трасета:

• Местност Паниците, Стара планина – вр. Ботев – Паниците

• Х. Вихрен, Пирин – вр. Вихрен – х. Вихрен

• Местност Трите буки, Осогово – вр. Руен – Трите буки  

• К.к. Боровец, Рила – вр. Мусала – к.к. Боровец

• Кв. Драгалевци, Витоша – вр. Черни връх – кв. Драгалевци

Прочетете и интервюто с Кирил Николов-Дизела, специално за Peika.bg

Инициативата беше организирана от XCoSports България, с подкрепата на  Formi.bg, Loggator, Herbalife, MINI в България, GoPro, Salomon, Silva, Александър Логистикс.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория На ръба
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин