6 малки френски градчета, които ще ви очароват – 2 част - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
6 малки френски градчета, които ще ви очароват – 2 част
Автор: Елена Исаева

Във Франция, или хексагонът както я наричат заради формата на страната, приличаща на шестоъгълник има много населени места, за които се знае малко или почти нищо, не са включени в туристическите журнали и донякъде поради отдалеченото им място от големите градове с изградена комуникативна инфраструктура не са често посещавани. Тези градчета са изключително красиви, запазили своята атмосфера, недокоснати от забързаността на големите населени места.

 

Поатие – разположен е в район Поату – Шарант и е главен административен център за региона. Независмо от това, че е малък, градът има университет и древна история. Разхождайки из малките и тесни улици ще можете да разгледате красивите сгради, строени в романски стил. Една от най – забележителните сгради се намира в стария град – Катедралата Света Богородица, построена през XII век в романски стил. Съдебната палата също има интересна архитектура, както и църквата Сан Илер льо Гра.

6 малки френски градчета, които ще ви очароват – 2 част
Снимка: pixabay.com

Льо Пюи – интересно разположен в средата на плато и вулканични конуси. Градът е много красив, една част от сградите са запазили своя средновековен чар, а на най – високия връх Роше Корней е построена голяма статуя на Света Богородица, в която може да се влезе. Върху друг вулканичен конус през XII век е построена катедралата Света Богородица. Тук се намира и копие на Черната мадона. Градът е известен с красивите си дантели.

Фижак е друг също много красив средновековен френски град, на двата бряга на река Сел. Изключително хармоничен и спокоен, разхождайки се из малките му улици, ще имате усещане, че тук времето е спряло. Във Фижак е роден египтологът Шамполион, който е разшифровал египетските йероглифи. В негова чест и уважение към труда му, в центъра на града е поставен паметник – огромен Розетски камък, който е изработен от американския скулптор Джоузеф Кошут. Също така е създаден музей на Шамполион, в който могат да се видят интересни вещи, предмети и артефакти.

6 малки френски градчета, които ще ви очароват – 2 част
Снимка: pixabay.com

Менд е столица на департамент Лозер, Окситания, Южна Франция. Красиво разположен на левия бряг на река Лот, над която все още е запазен древен мост, строен през XIV век. Катедралата на града е строена също през XIV век, а по – късно през XVII век е реконструирана и достроявана.

Моасак е малък град, разположен на северния бряг на река Тарн, при сливането и с река Гарона. Една от основните му забележителности е абатството Свети Петър, някогашен бенедиктински манастир, датиращ от XI век, в което се намира и красивата църква с интересна каменна фасада, с каменни рисунки, приличащи на мидени черупки и впечатляващи библейски сцени. Централната колона е декорирана с лъвове.

Кастр е още един малък, не толкова известен град, който се нмира на река Агу в департамен Тарн. Катедралата на Кастр е била главен административен център на епископа. Запазена е също и кулата на старото абатство, строена в романски стил.  В града има красива ботаническа градина, в която може да се види разнообразие от растителни и дървесни видове, изключително приятна за разходки и отдих.

Освен тези градчета има още много други, всяко от тях съхранило историческите си паметници, за да може чрез тях да разкаже историята си на своите гости.

Ако отидете във Франция, наемете кола и посетете поне част от тях. Ще бъдете възхитени от видяното и наученото.

 

 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин