6 от най-красивите часовникови кули в България – 2 част - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
6 от най-красивите часовникови кули в България – 2 част
Автор: Елена Исаева

Поради големия интерес и многото коментари от читателите на peika.bg, реших да направя втора част за часовниковите кули в България. Снимките и идеите са по предложения на нашите верни и последователни читатели, за което най-искренно им благодарим.

Разбира се всяка часовникова кула, във всеки град или село е красива и носи своята славна история. Хиляди страници няма да стигнат, за да можем да опишем всяка кула и сграда с часовник в България. Някога часът не се е измервал навсякъде с циферблати, ами с простичък, но точен удар на камбана. 

  1. Часовниковата кула в гр. Берковица – тази кула е построена през 1762г. от български майстори, с парите на турските власти. Тя се извисява гордо в близост до църквата „Света Богородица“. Общата височина на кулата е почти 22 метра, като в долната си част има квадратна форма. Интересното тук е, че стените са дебели почти метър – 85 см. През 1860г. първоначално поставеният часовников механизъм е подновен с нов, който е бил ръчно изработен в Букурещ.

     

  1. Часовниковата кула в гр. Враца часовниковата кула в гр. Враца се намира на централния площад на града. Тя още се нарича кулата на Мешчиите (от рода на Шишмановците). Построена е през 17 век, на мястото на по-старо съществуваща кула, която е била разрушена след Освобождението. Предполага се, че тя се е намирала на мястото на днешния паметник на Христо Ботев. Кулата е висока малко над 24 метра. И за нея механизмът е бил изработен без циферблат и времето се е отмервало с помощта на ударите на камбаната.

     

  1. Часовниковата кула в гр. Добрич тази часовникова кула с интересна архитектура е сравнително нова. Строена е през 1980 г. Красивият механизъм е изработен с 4 циферблата от майстора Илия Ковачев. Такъв механизъм се прави трудно и за продължителен период от време, около 2 години. Тук поставените срокове обаче били много по-кратки – само 6 месеца. Стените на кулата са с дебелина малко над 1 метър.

     

    6 от най-красивите часовникови кули в България – 2 част
    Снимка: wikimapia.org
  1. Часовниковата кула в гр. Златица гордият пазител на времето в гр. Златица е построен през 1777г. Общата височина на часовниковата кула е почти 17 метра. Местните казват, че камбаненият звън се чува на повече от 7 километра.

  1. Часовниковата кула в гр. Нови пазар кулата е построена през 1826г. – така гласи един надпис на камбаната. През 1864 г. е построено околийското управление и тогавашните управници са решили да я съборят и преместят на сегашното ѝ място, защото закривала самото управление. Новата кула била готова през 1865 г. Общата ѝ височина е 18 метра.

    6 от най-красивите часовникови кули в България – 2 част
    Снимка: Лили Петрова

  1. Часовниковата кула в гр. Свищов годината, в която е построена първата часовникова кула в град Свищов е 1764-1765 г. За това събитие свидетелства каменна плоча на турски език, вградена близо до входа на кулата. Тя е висока 21 метра. По време на голямото земетресение (с магнитуд 8 по скалата на Рихтер) в планината Вранча в Румъния на 4 март 1977г., кулата се пропуква и се усуква по посока на часовниковата стрелка. За нейното укрепване, местните изливат вътрешни бетонни стени с дебелина 20-25 см.

 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин