Най-интересните часовникови кули в света (част ІІ) - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Най-интересните часовникови кули в света (част ІІ)
Автор: Вероника Иванова
Най-интересните часовникови кули в света (част ІІ)

Часовниковите кули, освен красиво архитектурно произведение, в миналото са били и единственият начин да се разбере точният час.

Макар с навлизането на технологиите, това им предназначение да не е от толкова голяма полза, те продължават да бъдат обекти, които будят интерес със своето величие. Такива часовникови кули има на много места по света, но ние мислим да се спрем на най-внушителните, тези, които са се превърнали в емблематични за градовете, в които се намират. Ето ги и тях:

1. Часовниковата кула на новото кметство, Мюнхен, Германия

Тази 80-метрова кула е построена през 1908 г., като фасадата и камбаните ѝ са реставрирани през  2006-2007 г. Тя е интересна с 32-те си фигури – тези в горната част разказват историята на сватбата на херцог Вилхелм V през  XVI век, а в долната част са фигурите, изпълняващи рицарски турнир и танц на бъчварите.

Най-интересните часовникови кули в света (част ІІ)

2. Кралска часовникова кула, Мека, Саудитска Арабия

Кралската часовникова кула в Мека разполага с най-големия циферблат на часовник в света. Тя е сравнително нова – строежът ѝ е завършен през 2012 г., като се оказва третата най-висока сграда в света със своите 600 м. Множество стъклени мозаечни плочи ( 98 млн.) са разположени по фасадата на кулата, а 24-каратовата златна обшивка е допълнение към бляскавия ѝ външен вид. През нощта часовникът се осветява от LED-тела, които правят възможно виждането на часа от цели 8 км. Интересен факт е, че под върха на купола има Молитвена стая.

Най-интересните часовникови кули в света (част ІІ)

3. Камбанария Месина и астрономически часовник, Месина, Италия

Тази кула е създадена от компанията  Ungerer в Страстбург и е завършена през 1933 г. Астрономическият часовник е сред най-големите в света, като той разполага с бронзови позлатени фигури, изпълняващи всеки ден по обяд събития, свързани с историята на града. Часовникът показва също и фазите на Луната, вечен календар и движението на Слънчевата система.

Най-интересните часовникови кули в света (част ІІ)

4. Кулата на мира, Отава, Канада

Кулата на мира е построена в чест на канадците, изгубили живота си в Първата световна война, като разположението ѝ е в централната част на хълма на Парламента в Отава. Интересен факт е, че оригиналният часовник на кулата е подарък от Обединеното кралство за отбелязване на 60-годишнината на Конфедерацията на Канада.

Най-интересните часовникови кули в света (част ІІ)

5. Бромо Селцер Артс Тауър, Балтимор, САЩ

Създадена по проект на архитекта Джоузеф Еванс Спери, тази кула е завършена през 1911 г. Външният ѝ вид е вдъхновен от Палацо Векио във Флоренция. Интересно е, че вместоцифри, на циферблата са поставени буквите BROMO-SELTZER. 15-етажната постройка е място, което се ползва от художници и писатели, като студийно пространство.

Най-интересните часовникови кули в света (част ІІ)

 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин