6 от най-красивите часовникови кули в България - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
6 от най-красивите часовникови кули в България
Автор: Елена Исаева

Часовниковите кули са високо извисяващи се, горди свидетели на исторически събития, те са пазители на времето и често са дори символи на градовете си. В България има множество такива кули. Някои са на векове, други са по-млади, но всички те отразяват единственото нещо, което със сигурност си тече, каквото и да става – времето.

 

Повечето часовникови кули у нас са реставрирани, часовниците им са верни и са едни от най-красивите сгради, които може да посетите по време на своята екскурзия. Едни от най-интересните са събрани в този списък.

  1. Часовниковата кула в Ботевград 

6 от най-красивите часовникови кули в България
Снимка: Елена Исаева

Часовниковата кула в Ботевград е построена през далечната 1866 г. Тя е най-старата възрожденска кула в България и е висока внушителните 30 метра. През 2006 г. влиза в списъка на 100-те национални туристически обекта. Намира се в самия център, на централния площад и е символ на града, както и любимо място на местните. Кулата е наистина много красива и впечатлява с размери и архитектура.

  1. Часовниковата кула в Етрополе

6 от най-красивите часовникови кули в България
Снимка: wikipedia

Тази красива старинна кула е построена през 1710г. и е една от най-старите такива у нас. Висока е 20 метра, като дори в наши дни механизмът и работи толкова точно, че жителите на град Етрополе сверяват своите часовници по нея. Тя е част от експозицията на историческия музей в града.

  1. Старата часовникова кула в Хасково

6 от най-красивите часовникови кули в България
Снимка: Елена Исаева

Тази часовникова кула е може би една от най-красивите в България. Построена е през 19 век, като през 1913 г. съвсем ненадейно е разрушена, което е наистина жалко, защото тя е част от историята на града. На 8 септември 2006 г. ръководството на общината решава да направи първата копка и да въстанови изцяло един от символите на град Хасково.

  1. Часовниковата кула в град Пещера

6 от най-красивите часовникови кули в България
Снимка: Чигот, Wikipedia


Градската кула на Пещера е построена в средата на 17 век. Тя не е много висока, само 13 метра, но е с доста интересна архитектура. Някога местните са я наричали с името Сахата, което се е запазило и до днес.
  1. Часовниковата кула в Пазарджик

6 от най-красивите часовникови кули в България
Снимка: wikipedia

Тази очарователна сграда е построена през 18 век, но за съжаление е последвала съдбата на много други стари кули и паметници в България и е разрушена през 1924г. Реставрирана е напълно през 2010 г. Часовниковата кула е висока цели 27 метра. Предполага се, че оригиналната форма на кулата е била правилна призма с основа на шестоъгълник или осмоъгълник.

  1. Часовниковата кула в Трявна

6 от най-красивите часовникови кули в България
Снимка: Gotryavna

Кулата в Трявна е освен символ на града и най-фотографираното място, и определено има защо. Тя се намира на площада, близо до красив възрожденски мост, който също е една от топ забележителностите на Трявна. Самата кула е построена през 1814 г., а часовниковият механизъм през 1815 г. в Габрово. Една легенда гласи, че за да се даде разрешение да се построи кулата, местните жени е трябвало да се откажат от своите традиционни накити за глава, наречени сокай. Кулата е висока 21 метра и от нея точно в 22 часа всяка вечер се чува мелодията на песента „Неразделни“ от Пенчо Славейков, която става и химн на града.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин