6 перфектни европейски велодестинации - Лято и море - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
6 перфектни европейски велодестинации
Автор: Стефан Стефанов
6 перфектни европейски велодестинации
Снимка: Thinkstock/Guliver

В западната, централната и северната част на Европа придвижването на колело в урбанистичната среда е поощрявано, а условията за извънградско каране са подобрявани с години и днес любителите на велосипедите могат да открият множество атрактивни маршрути, по които да повъртят педалите.

Независимо дали обичате да карате на дълги разстояния по път, да разглеждате забележителности от седалката в града или да правите екстремни спускания сред природата, Стария контитент има какво да предложи.

Ето кои са 6 от всички перфектни европейски вело-дестинации.

1. Уелс

34815

Всички любители на планинското колоездене ще намерят своето място в сърцето на гъстата уелска гора на 11 километра от град Рексъм.

Коуд Ландегла е истинско изживяване с повече от 30 километра пътеки за планинско колоездене с различна степен на трудност на маршрутите. Собствениците на местността са направили всичко възможно тази активност да не причини поражения върху околната среда, а тамошният информационен център е много еко - захранва се от соларни панели и геотермална енергия, а дъждовната вода се използва за почистване на колелата.

2. Бохемия

34810

Всички, които обичат Чехия, Австрия и колелата, могат да се отправят на 5-дневно пътешествие между столиците на двете държави. Маршрутът минава през средновековни градове и села, през реки и поляни из Бохемия.

Маршрутът е разделен на части от 35 километра и 60 километра за всеки ден, а остава време и да разгледате множество забележителности, като средновековното селище Чески Крумлов с невероятния си замък, замъците на Валтице и Леднице, както и ренесансовият град Телч.

3. Франция

5899

Един от най-интересните и забавни начини да разгледате забележителностите на френската столица Париж е именно с колело. С него се придвижвате бързо и лесно, можете да спрете да се подкрепите с нещо вкусно, да прекосите многобройните мостове на Сена или да влезете в някое от очарователните кафенета.

Ако нямате собствен велосипед, има измислено решение. Системата “Vélib” за взимане на колела съществува от 2007 г. и до момента има добър успех. Нейната идея е свободно да взимате и оставяте колела на около хиляда места из града, 24 часа в денонощието, през цялата седмица.

4. Швеция

34808

В скандинавската държава колоездачите имат възможност да покарат покрай един от най-големите инженерни проекти за цивилно ползване в страната. Каналът Гьота е бил построен между 1810 г. и 1832 г., за да превозва стоки за износ. Днес по него има няколко дълги отсечки, които стават за каране, а можете и да посетите музеят, посветен на канала, в Сьоторп, където има класически моторни лодки и стари навигационни карти.

5. Германия

34809

Много хора обожават карането на колело в тази европейска държава и затова не е учудващо, че там има повече от 150 дълги велосипедни маршрута, а повечето градове имат и добре развита колоездачна инфраструктура.

3 от най-добрите велосипедни маршрута там са:

Green Metropolis Leisure Route е равен и спокоен 370-километров маршрут от Дюрен през Лимбург в Холандия до Беринген в Белгия.

Tour de Fries е 250-километров маршрут в Северозападна Германия. Той започва от Вилхемсхавен, стигате с лодка Ядебусен и продължавате към крайната точка Йевер, където да се наградите с халба хубава местна бира.

За офроуд карачите са предназначени маршрутите в природния резерват Солинг Фоглер ( Solling Vogler) в северна Германия, където те могат да летят през долини, пресечени с потоци, гори и планински хребети. В парка има около 15 различни маршрута с обща дължина около 600 километра и един от 160 километра около целия парк, а за 2 до 4 дни изкачването е около 2700 метра.

6. Норвегия

11315

Островите Лофотен са норвежката топ еко-дестинация, атрактивна за колоездачи и каякари. Из Лофотен ще разгледате автентични рибарски селища, красиви гледки и тихи заливи, топлени от Гълфстрийм. 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Лято и море
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин