6 съвета за по-успешно пътуване на стоп - Съвети - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
6 съвета за по-успешно пътуване на стоп
Автор: Peika.bg
6 съвета за по-успешно пътуване на стоп

В наши дни пътуването на автостоп се предприема предимно от хората с авантюристичен дух!

Има и случаи, в които пътуващите се нуждаят от спешен или извънреден превоз до съседен град, от по-малко до по-голямо населено място или просто защото са закъсали с личния си автомобил насред пътя. 

Без значение какви са причините да пътувате на автостоп, погрижете се да бъдете добре подготвени за предстоящото приключение. Именно затова е препоръчително да вземете предвид някои неща, с които да предпазите себе си и да предразположите водачите на превозните средства, които минават край вас, да ви качат щом ви видят.

1. Изглеждайте спретнати и чисти

Облечете се добре и според климатичните условия. Най-добре е да заложите на дрехи в ярки цветове, особено ако ви се налага да пътувате на смрачаване. Така ще ви забелязват отдалеч.

2. Не слагайте скъпи аксесоари

Забравете за скъпите бижута и часовник, тъй като те могат да се превърнат в плячка за шофьора. Освен това ви съветваме да държите багажа си под ръка, така че да можете да го грабнете бързо, ако се наложи внезапно да слезете.

3. Носете всичко необходимо за дълъг преход

Препоръчваме ви да си носите храна и вода, лекарства за първа помощ, дъждобран и по-топла дреха, а също и резервна батерия за мобилен телефон, в случай че нямате възможност да го заредите. 

4. Стопирайте адекватно

Не си и помисляйте да стоите в средата на пътя с вдигнат палец или широко разперени ръце, независимо от това колко отчаяни се чувствате и от колко време чакате. По този начин само ще изглеждате агресивни и подозрителни, но и застрашавате живота си. Застанете встрани от пътя, но така, че да се забелязвате от превозните средства. Освен това, ако имате възможност, си направете табела с името на дестинацията, така че да привличате вниманието отдалеч.

5. Запомнете превозното средство

Запомнете (а ако имате възможност запишете или изпратете на близък) номерата на автомобилите, в които се качвате, както и цвета и модела им.

6. Комуникацията с шофьора

Можете да започнете лежерен и неангажиращ разговор с шофьора, за да го накарате да се почувства комфортно и спокойно в компанията ви. Например накъде сте тръгнали, защо пътувате на автостоп, колко време ви е отнел пътят – всичко, което ще му даде разбере, че сте просто стопаджия, а не потенциален рецидивистВъпреки всичко обаче гледайте да не се впускате в прекалено лични подробности.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Съвети
Коментирай
kalitravel, 26.12.2018 | 14:16
Ще ги пробвам тия съвети!
Абонирайте се за нашия бюлетин