6-те основни неща, които вашата застраховка за пътуване трябва да покрива - Съвети - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
6-те основни неща, които вашата застраховка за пътуване трябва да покрива
Автор: Peika.bg
6-те основни неща, които вашата застраховка за пътуване трябва да покрива
Снимка: Unsplash

Единственото нещо, което е по-разочароващо от необходимостта да отмените почивката си, е да разберете, че всички пари, които сте вложили, ще бъдат загубени. Обикновено повечето пари (депозити за хотели, самолетни билети и т.н.) не подлежат на възстановяване. 

За да избегнете този неприятен момент, добре е да си правите застраховка за всяко пътуване. На пазара обаче има толкова различни видове застраховки, че понякога е трудно да се ориентираме точно от какво имаме нужда. 

Макар че няма универсално правило, тъй като всяко пътуване и всеки човек са различни, има някои основни неща, които е добре вашата застраховка за пътуване да покрива. Ето 6-те задължителни неща:

1. Отмяна на пътуване

Има много неща, които могат да ни накарат да отменим пътуване в последния момент- от болест до проблеми в работата- възможните причини са хиляди. Сключването на застраховка обаче може да ви помогне да си върнете почти всички пари, които вече сте дали. 

Всяка полица има свой собствен списък с покрити причини за отменено пътуване. Обикновено те включват смърт или заболяване във вашето семейство, проблеми с авиокомпанията, природно бедствие или терористична атака във вашата дестинация, съкращаване от работа или призовка в съда- почти всичко, за което може да се сетите. Естествено обаче става въпрос само за сериозни причини и такива, които могат да бъдат доказани.

2. Възможност за анулиране по каквато и да е причина

Нещо, което трябва да обмислите за вашата застрахователна полица за пътуване, е възможността за „анулиране по каквато и да е причина“. Обикновено се заплаща допълнително, но дава на притежателите на полиците допълнителна гъвкавост да получат парите си обратно, ако трябва да отменят пътуването си, обикновено до 48 часа преди планираното заминаване. 

Това е разширено покритие, което се заплаща допълнително, но ако смятате, че има шанс графика ви да се промени и да не успеете да заминете, определено е добър вариант. 

3. Покритие за закъснения на багаж или загубен багаж

Загубването и забавянето на багажа е много неприятно, но освен това е свързано с много непредвидени разходи, тъй като трябва да закупите някои неща, които наистина са ви нужни. Ако чантите ви бъдат изгубени напълно, обикновено авиокомпанията предлага определено обезщетение. Но за куфари, които просто не се появяват навреме, покритието за забавяне на багажа може да гарантира, че имате нещата, от които се нуждаете, докато чакате багажа си.

4. Медицинско покритие

Никой не очаква да се разболее или нарани, когато е на почивка. Но такива неща се случват и застраховката за пътуване с медицинско покритие може да ви помогне да уредите посещение при лекар и да покрие разходите за болничен престой и лекарства.

Добра идея е да потърсите застрахователна полица за пътуване, която покрива и спешни евакуации. Въпреки че е изключително малко вероятно да ви се наложи да бъдете транспортирани с хеликоптер извън държава, разходите за тази услуга могат да бъдат опустошителни.

5. Покритие за опасни спортове

Обикновено когато сме на почивка, искаме да опитаме нови и интересни неща, които ни изкарват извън зоната ни на комфорт. Ако планирате да пробвате каране на ATV, делтапланеризъм, конна езда и т.н., добре е застраховката ви да покрива разходите при евентуални инциденти. Въпреки че не е необходимо за всички, покритието за опасни спортове може да ви осигури допълнително спокойствие, ако екстремните спортове са включени във вашия план. 

6. 24-часова глобална помощ

Повечето хора си правят застраховка за пътуване, за да са сигурни, че ще им бъдат възстановени разходите за отменено пътуване или медицински разходи. Но знаете ли, че застраховката за пътуване може също да ви помогне да получите персонализирана помощ, ако изпитате определени спешни случаи в чужбина? 

Тази 24-часова помощ е различна, взависимост от застрахователната компания, но включва почти всичко- превод, правни препоръки, помощ при медицински проблеми, намиране на изгубени вещи и много други. 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Съвети
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин