6 вида туризъм, които нашумяха в последните години - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
6 вида туризъм, които нашумяха в последните години
Автор: Peika.bg
6 вида туризъм, които нашумяха в последните години

През последните години туризмът в световен мащаб може и да пострада покрай ограничителните политики, свързани с пандемията, но по всичко личи, че има добри шансове за възстановяване. 

По-важното е, че той се променя с бързи темпове и става все по-любопитен и интересен, следвайки промените в нагласите на хората. Затова днес ще ви представим няколко нови форми на туризма, които се появиха в последните години.

Ето ги и тях: 

1. Литературен и филмов туризъм

Това е изключително специфичен вид туризъм, свързан с книгите и филмите. Един пример за това е „Толкин туризма”. Нова Зеландия е предпочитана дестинация за пътуванията, тъй като тя е основното място за заснемане на филмовата поредица „Властелинът на пръстените” по трилогията на Джон Толкин. Най-запалените привърженици на Толкин туризма посещават също Оксфорд и Бирмингам, където могат да се свържат с толкинското общество и да си закупят различни артефакти и изкуство, посветени на измислената вселена.

2. Еко туризъм

Любителите му осъществяват екологично отговорни пътувания до различни природни зони с цел да ги опознаят и да им се насладят. Екскурзиите обикновено насърчават опазването на околната среда и изучават културните особености на местните народи.

3. Винен туризъм

Този нишов тип туризъм включва всичко, свързано с виното – историята, създаването му и разбира се неговата консумация. Екскурзиите обикновено се състоят от посещения на винарни, дегустация на вина, разходки сред лозя и дори прибиране на реколтата.

4. Виртуален туризъм

Тук става въпрос за виртуални обиколки и симулации на различни места чрез видеоклипове или дори чрез технологии за виртуална реалност. Очаква се с развитието на новите технологии и изобретяването на още по-модерни устройства, виртуалният туризъм тепърва да разцъфтява.

5. Дентален туризъм

Да, колкото и странно да звучи, има и такъв. Това е подвид на медицинския туризъм и се осъществява от хора, които търсят по-добра стоматологична помощ извън своя град или държава. Любопитен факт е, че денталните туристи често си поръчват конкретно да придобият усмивката на известни артисти. Другаде обаче те просто търсят по-изгодна цена за зъболекарски услуги, възползвайки се от разликата в стандартите на живот.

6. Космически туризъм

Той се радва на засилен интерес през последните години, но за съжаление от него все още могат да се възползват единствено много богати хора. Хората, които до сега са успели да си платят за да полетят в космоса като туристи, са единици и очакванията са тепърва някои нови космически компании да направят този бранш по-достъпен в ценово отношение.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин