6 забранени места, които не можете да посетите - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
6 забранени места, които не можете да посетите
Автор: Peika.bg
6 забранени места, които не можете да посетите
Снимка: Unsplash

Макар че си мислим, че живеем във времена, в които всичко е възможно и можем да посетим абсолютно всяка точка в света, това не е съвсем така. Не всички кътчета на света са достъпни и не навсякъде се допускат посетители. 

Има места на планетата, до които имат достъп само военни, учени и други подбрани хора. Но защо тези места са забранени или се възприемат като мистерии? Продължете да четете и ще разберете:

1. Пещерите Ласко, Франция 

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by bint_eurasiaa (@bint_eurasiaa)

Ласко е мрежа от пещери близо до село Монтиняк в Югозападна Франция. Пещерният комплекс е известен с палеолитните пещерни рисунки, които покриват вътрешните стени и тавани, заради тяхното изключително качество, размер, сложност и древност, тъй като се оценяват на възраст от около 20 000 години. Това изключително място е открито съвсем случайно от момче, което разхожда кучето си. 

Заради изключителното праисторическо изкуство в пещерата, Ласко е включена в Списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО през 1979 г. Пещерите обаче са затворени за посетители от 1963 г., тъй като археолозите смятат, че човешката близост може да унищожи древните произведения на изкуството.

От 2021 година обаче се предлагат виртуални разходки в пещерния комплекс, които се осъществяват чрез очила за виртуална реалност. 

2. Иля де Кеймада Гранде, Бразилия

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Maxar Technologies (@maxartechnologies)

Иля де Кеймада Гранде, известен също като "Змийския остров" или "Островът на кобрата" е остров край бреговете на Бразилия в Атлантическия океан. Малък остров от само 43 хектара, той е единственият естествен дом на критично застрашената, отровна Bothrops insularis (Златна змия), която се храни с птици. Кеймада Гранде е затворен за посетители, с цел защита както на хората, така и на популацията на змиите. Островът е достъпен само за бразилския флот и избрани изследователи.

3. Международно семехранилище, Норвегия

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by CGIAR (@onecgiar)

Международно семехранилище, разположено в сърцето на арктическия архипелаг Шпицберген, е най-голямото в света хранилище за семена. Там има 1 165 041 сорта семена от почти всяка страна по света, с място за още милиони. Идеята на това хранилище е семената да се запазят в случай на световна криза. Не е отворено за посетители, но можете да отидете на организирана екскурзия с водач, който ще ви отведе близо до входа. 

4. Зона 51, САЩ

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Greta Lowicka (@grecissko)

Разположена в южната част на Невада, Зона 51 е била обвита в мистерия и конспиративни теории през годините. Това е американска военна база и има репутацията на място за тестване на оръжия и самолети, но гражданите смятат, че служителите крият информация за извънземни в базата. Зона 51 не е достъпна за посетители и е под 24-часово наблюдение.

5. Остров Северен Сентинел, Индия 

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Roots of Reality (@rootsofreality)

Остров Северен Сентинел, част от Андаманския архипелаг в Бенгалския залив, е обявен за едно от най-опасните места в света. Поради тази причина е забранено за посетители. Островът е забранен за посещения, заради местното население, което е изключително кръвожадно. Сентинелците, които живеят на острова повече от 50 000 години, в доброволна изолация, защитават своята земя, често със сила. Те многократно са атакували приближаващи се лодки, което е довело до смъртта на двама рибари през 2006 г. и на американски християнски мисионер през 2018 г. След тези случаи, индийският флот патрулира и е строго забранено за посетители от всякакъв вид да се приближават по-близо от пет морски мили (9,26 км).

6. Остров Албатрос, Австралия

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Mel Wells (@mellywelly2)

Остров Албатрос е природен резерват, разположен в пролива Бас, между северозападна Тасмания и остров Кинг в Австралия, и служи като място за размножаване на една от най-големите летящи птици - албатроса. Смята се, че островът е дом на около 40% от популацията на тези птици, около 5000 двойки албатроси. Поради тази причина островът е забранен за посетители. Идеята е да се защити местообитанието на птиците и животните като цяло, които живеят на острова, като пингвини, сребристи чайки, австралийски тюлени и други. 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин