7 европейски дестинации за пътници, които са видели почти всичко - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
7 европейски дестинации за пътници, които са видели почти всичко
Автор: Peika.bg
7 европейски дестинации за пътници, които са видели почти всичко
Снимка: pexels

Истинските пътешественици, които са били на много места по целия свят, споделят един проблем: трудно е да се впечатлят. Едно място след друго, отнема известно време, докато накрая започнат да си приличат. Всички страници на пътеводителите вече са маркирани, жълтеникави и препрочитани стотици пъти. Освен това туристите са навсякъде и продължават да говорят за едни и същи дестинации.

Някой току-що се връща от Париж, друг отива в Рим, докато една група млади туристи се готви да тръгне на път и да купонясва в Лондон. Дори в Европа, все още има места, които са останали неизвестни като добре скрити съкровища.

Фарьорските острови

7 европейски дестинации за пътници, които са видели почти всичко
Снимка: pixabay

Невероятно красиви, 18 от Фарьорските острови са разпръснати в Северния Атлантически океан, между Норвегия и Исландия. Това, което първо привлича вниманието на посетителя, са великолепните планини, безбройните овце, хранещи се със зелената трева, ярко боядисаните къщички и църквите. Пейзажите са спиращи дъха, драматичните фиорди и омагьосаните села остават в паметта завинаги. Дори пътешественик, който го е видял, просто няма как да не бъде очарован от уникалната красота на Фарьорските острови, но въпреки че тази малка страна е толкова скъпоценен камък, туристите рядко достигат до нея. Тези парчета земя са идеалното място за бягство от суматохата, но без да бъдат напълно откъснати от цивилизацията. Технологиите се справят отлично, островите са добре свързани и могат лесно да се достигнат от Обединеното кралство или Скандинавия.

Остров Муху, Естония

7 европейски дестинации за пътници, които са видели почти всичко
Снимка: pixabay

Идеално бягство, естонският остров Муху е известен като „място, където времето забавя своя ход“. Това може да се разбере по два начина. На първо място хората от Муху се грижат за своите традиции. Те са запазили всичко ценно и са подхранвали културата си от векове. Пейзажите са останали същите: очарователни и естествени. Второ, остров Муху е толкова спокоен, че ви кара да забравите за часовниците и календарите. Това е третият по големина остров в Естония, разположен на повече от 2 километра от по-големия Сааремаа. За търсещите лукс има няколко отлични хотела и някои от най-добрите ресторанти в Естония.

Мостар, Босна и Херцеговина

7 европейски дестинации за пътници, които са видели почти всичко
Снимка: Bernard Gagnon

Босна и Херцеговина, макар и прекрасна, не е толкова туристическа, колкото известните си съседи. Докато повечето хора се отправят към Хърватия и Черна гора, за да се насладят на крайбрежните региони, Босна и Херцеговина остава по-тиха. Мостар все още има своята по-тъмна страна, напомняща за войната и всички трагични събития, случили се в града преди повече от двадесет години, но и в този град има много красота. Неговата културна икона, Старият мост, стои гордо между средновековни кули, създавайки един от най-забележителните пейзажи на Балканите. С моста и останалата част от очарователния му стар град, Мостар е прекрасен град и може да удиви дори онзи пътешественик, който е видял всичко.

Оландски острови

7 европейски дестинации за пътници, които са видели почти всичко
Снимка: pixabay

Този малък архипелаг е много специална смесица: той официално принадлежи на Финландия, но жителите му управляват делата си, без да искат разрешение от „родината“. Те имат независим парламент, свое знаме и печати. Фактът, че оландците говорят шведски и имат специален данъчен статут в Европейския съюз, само допринася за геополитическата уникалност на островите. Има някои фантастични плажове, привличащи летовници от близките страни, но като цяло Оландските острови са доста тихи и възхитително спокойни.

Сигишоара, Румъния

7 европейски дестинации за пътници, които са видели почти всичко
Снимка: Raki_Man

Малко градче, разположено в легендарния регион Трансилвания, Сигишоара е наистина вълшебно. Смесица от приказка и кошмарна история на ужасите, нейните цветни къщи и доста тесни улички го правят да изглежда сладко, но Къщата на Влад Дракула напомня, че това е място, където Влад Цепеш (известен още Дракула), един от най-известните в света, се раждат злонамерени герои. Заради уникалната си историческа стойност градът е признат от ЮНЕСКО и включен в списъка на обектите на световното наследство. Всяка година през юли сред крепостните стени на града се провежда Средновековен фестивал на изкуствата.

Лодз, Полша

7 европейски дестинации за пътници, които са видели почти всичко
Снимка: MAx 92

Това не е градът, който открадва сърцето ви веднага щом влезете през портите му. Той е суров, но има нещо интригуващо в сложния му характер. След като изградите връзка с този град, тя ще продължи. Лодз ще продължи да ви изненадва: с невероятно живия културен живот, очарователните фестивали, филмовата сцена и оживения нощен живот. Лодз е центърът на полската филмова индустрия и няма да ви позволи да забравите за него, тъй като вероятно ще продължите да се срещате със студенти от местната филмова академия и да се мотаете в кината. Не се подвеждайте от индустриалния облик на този град и направете всичко възможно да го опознаете.

Икария, Гърция

7 европейски дестинации за пътници, които са видели почти всичко
Снимка: User:Man77

Поради своето зашеметяващо местоположение и богата история голяма част от Гърция е много туристическа. Като пътник, който е видял всичко, вероятно ви е писнало от шумните тълпи туристи и последното нещо, за което мечтаете, е да попаднете сред тях.

Но изчакайте малко и не зачерквайте Гърция от списъка си. Все още има места в тази очарователна страна, където туризмът, дори и да съществува, е доста ненатрапчив. Икария е идеален пример. Посетете този живописен остров, където девствените скъпоценни камъни на природата все още не са нападнати от туристите. Разговаряйте с местните жители, насладете се на прекрасните плажове, разходете се, шофирайте и яжте колкото можете, защото гръцката кухня е райска.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин