7 интересни европейски града, които започват с буквата O - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
7 интересни европейски града, които започват с буквата O
Автор: Елена Исаева

В поредица от статии ще ви представя една малко по-различна класация, а именно 7 европейски града, които може да посетите, подредени по азбучен ред. Разбира се, това е малка част на красивите градове в Европа, които започват с буквата O, но нека статията ви вдъхнови да потърсите още подобни, както и по-подробна информация и за по-долу споменатите.

Оряхово е град в Северозападна България, намиращ се на 73 км северно от областния град Враца. В района на Оряхово са провеждани редица археологически разкопки, които доказват съществуването на различни селища от ранния неолит до късно средновековие. В околностите на Оряхово може да разгледате Средновековната крепост „Камъка“, която е изградена през 19 век като част от укрепителната дунавска система на Първата българска държава. В радиус от около 60 км може да посетите няколко манастира, праисторическо селище при Телиш, както и красивия геопарк Искър- Панега, който отстои на 63 км. от Оряхово.

7 интересни европейски града, които започват с буквата O
Снимка: Елена Исаева

Осло, Норвегия - столицата на Норвегия е била опожарявана многократно. Днес градът е процъфтяващ и красив, заобиколен от планини и море, място, където можете да практикувате различни спортни дейности, от ски бягане до плаване с каяк или яхта.Това е единственият град извън Швеция, където се дава Нобелова награда за Мир.Ако някога отидете в Осло, то непременно посетете Кралския дворец, който е построен през 19 век. В момента е действаща официална резиденция на настоящия крал. Друга интересна забележителност е крепостта Акершус, построена през 1299 г., Три века по- късно тя е превърната в ренесансов замък, където днес се помещава историческият музей. В Осло има много и разнообразни музеи и галерии, като например Музея на викингите, където могат да се видят оригинални кораби и интересни предмети от епохата им.

Одеса, Украйна - е украински курортен и пристанищен град, основан в края на 18 век от Катерина Велика. Градът е колоритен, всяка сграда в централната част се явява архитектурен паметник. Можете да направите разходка и да разгледате Пасажа, Църквата, хотел Бристол, сградата на операта, филхармонията. Великият руски поет Александър Пушкин пише в писмата си по време на изгнаничеството си в Одеса, че това е град, в който можеш да помиришеш Европа, също така имено тук той пише част от своите произведения, както и няколко глави на Евгений Онегин. Одеската филмова фабрика е една от най - старите киностудия в Русия. В голяма чат от историята си Одеса е управлявана от чужденци, което е допринесло за днешния облик на града, с изящни и величествени сгради.

Оксфорд, Англия - ще ви запозная с един от най-старите университетски градове в Европа. Университетът в Оксфорд е основан през 1167 г. и е най-старият във Великобритания. Освен като мека на образованието, Оксфорд е известен развит индустриален център. Тук се произвеждат редица моторни превозни средства. В околностите на града, както и в самия него има ранзообразие от архитектурни стилове. За любителите на книгите интерес представлява Бодлинската библиотека, една от най- старите в света. Тук ще се почувствате сякаш сте в света на историите  Хари Потър. Ще искате да стоите часове наред, наслаждавайки се на книгите и на архитектурата на самата сграда. Ако пък решите да посетите Оксфорд през лятото, можете да си направите круиз по реката, откъдето имате друг поглед върху архитектурните забележителности на този град.

7 интересни европейски града, които започват с буквата O
Снимка: pixabay.com

Охрид, Македония - някогашна столица на Първто българско царство между 992- 1018 г. Старото име на града е „Лихбидос“, което означава „Град на светлината“. Той е подходяща дестинация през всички сезони, защото целогодишно е огряван от слънцето, с изключение на 2-3 седмици. Градът има богата вековна история. Разпрострян е на няколко хълма. Има множество църкви, красива крепост, завещана ни от Цар Самуил. Освен историческите забележителности можете да си направите разходка с корабче в езерото и да се полюбувате на това прекрасно място, или да поплавате по изворите на р. Черни Дрин с кристално чисти води, къдете можете да се насладите на бълбукането на изворните води и многобройните пъстърви.

Остуни, Италия - е едно малко, бяло градче в Южна Италия, разположено на три хълма, някогашен важен център от византийско - римски времена, датиращ от каменната ера. В района на града се намират едни от най - чистите плажове на Италия. Старата част заема най-високия от хълмовете. Погледнат отдолу, градът прилича на красива бяла пирамида. Разходете се из лабиринта на малките криволичещи улички, където ще бъдете очаровани от редуващите се площади с невероятни барокови сгради и исторически паметници и красиви арки.

7 интересни европейски града, които започват с буквата O
Снимка: pixabay.com

 

Одрин, Турция- градът на Арда, Тунджа и Марица, основан от римския император Адриан и наречен първоначално на неговото име. Този древен и мистичен град днес изобилства от паметници от османско време, базари, както и изискани частни сгради. Тук се намира и една от най - известнте и най-големите джамии в Турция - Селимие, изградена от архитектът Коджа Мимар Синан. В негова чест пред самата джамия е издигнат внушителен негов паметник. В Одрин има от всичко по много. Каквито и вкусове да имате няма начин, посещавайки този град, да си тръгнете от него без да сте опитали или да сте си купили за вкъщи от прочутите турски локуми, баклави или други лакомства.

 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин