7 китни селища във Великобритания - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
7 китни селища във Великобритания
Автор: Peika.bg
7 китни селища във Великобритания
Снимка: pixabay

От селски идилии до зашеметяващи езера, тези селища изобилстват от английски чар и красота... и чакат да ги проучите.


А сега нека разгледаме 7 китни селища във Великобритания, които определено имат какво да покажат. Атмосферата е по-различна, по-омагьосваща и по-примамлива.

1. Касъл Комб, Уилтшир

7 китни селища във Великобритания
Снимка: pixabay

Със своите къщички с медени камъни и възхитителни цъфтящи градини, Касъл Комб е най-важното английско село. Разположено в зоната на Котсволдс с изключителната си природна красота, редовно е обявявано за най-красивото в страната.

Някога селото е било важен център за местната вълнена промишленост. В селото ще намерите Пазарен кръст и църквата "Св. Андрей", която датира от 13 век. Днес няма нищо по-хубаво от разходка покрай реката, правене на снимка от моста и закупуване на домашни торти, сладкиши или грозде от къщите на местните жители.

2. Полперро, Корнуол

7 китни селища във Великобритания
Снимка: pixabay

Полперро е съвсем различно английско село. Тук къщичките са прилепени към стръмни склонове, разположени около малко пристанище и ходенето по тях ви кара да усетите вкуса на морска сол в устата.

Селската красота на Полперро и приказната гледка към морето са магнит за местните художници, а около селото има няколко галерии, изпъстрени с произведения, които се продават. Заведенията и кафенетата са известни със свежите си морски дарове, а разходките към горната скала, скритите плажове и приливния басейн са на пешеходно разстояние.

3. Хоукшийд, Къмбрия

7 китни селища във Великобритания
Снимка: wikimedia

Възхитителното село, сгушено между езерото Конистън и езерото Уиндърмър, е въплъщение на приказно очарование. Разкошните калдъръмени улички, белите къщички и дивите градини изглеждат така, сякаш са изскочили направо от книга с приказки.

С формирането на Националния парк Езерен окръг през 1951 г. туризмът придобива все по-голямо значение, въпреки че традиционното земеделие все още продължава около селото. 

4. Касълтън, Пийк Дистрикт

7 китни селища във Великобритания
Снимка: wikimedia

Малкото селце Пийк Дистрикт Касълтън е толкова красиво, колкото и драматичната му обстановка. Той е заобиколен от три страни с хълмове и гледките, които се разкриват си заслужават напълно посещението му.

До селото може да се стигне или през долината Надежда или драматичното варовиково дефиле на прохода Winnats. И двете предлагат спираща дъха гледка към върховете и самото село. Изкачете се по стръмните стъпала към замъка Певерил. Разгледайте огромните пещери. В Касълтън се крие приключение зад всеки ъгъл.

5. Шафтесбъри, Дорсет

7 китни селища във Великобритания
Снимка: wikimedia

Невероятната живописна улица на Голд Хил в Шафтесбъри лесно би могла да претендира, че е най-сниманата във Великобритания. Стръмна, калдъръмена и облицована от къщички, тя беше звездата на известната реклама на Ридли Скот от 1973 г. за хляб от Ховис и участва в безброй телевизионни предавания, филми и видео клипове оттогава.

Калдъръмената улица е увенчана от църквата "Свети Петър" от 14 век и върви надолу до древните стени на абатството Шафтесбъри, построени от крал Алфред Велики. Всяка стъпка предлага невероятна гледка към провинцията Дорсет и разнообразни спирки в интересни заведения на по чаша чай.

6. Стейтс, Северен Йоркшир

7 китни селища във Великобритания
Снимка: wikimedia

Сгушен в стръмен залив и гледащ към Северно море, Стейтс отдавна е любим на моряците и артистите. През 19-ти век в него е била „Staithes Group“, колекция от художници, вдъхновени от пейзажа - и френските импресионисти - за да разработят един особен вид „северен импресионизъм“.

Старите традиции умират трудно тук. Къщите все още са именувани, а не номерирани. Местните жени все още носят ботуши на Staithes. А мъжкият хор Staithes Fisher все още е най-голямата атракция в града. Морската храна също е отлична. Организирайте риболов, за да хванете своя собствена или да ядете прясно уловена риба.

7. Чилхам, Кент

7 китни селища във Великобритания
Снимка: wikimedia

Древното кентшишко село Чилхам седи високо над долината на река Щур, взирайки се в живописните Кент Даунс. Томас Бекет е погребан в църковния двор тук и може да се похвали с най-високия процент от изброените сгради в графството.

Четири тесни стръмни платна се издигат от долината, изплувайки на площад Чилъм. Площадът е обграден от дървени рамкирани къщи Tudor, църква от 15 век и внушителния замък Chilham. Тук се провежда традиционен майски пол денс всяка година.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин