7 коледни традиции от цял свят (част 1) - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
7 коледни традиции от цял свят (част 1)
Автор: Peika.bg
7 коледни традиции от цял свят (част 1)

Традициите на Бъдни вечер и Коледа са различни по цял свят.

Вижте някои от най-любопитните:

1. Танци и фойерверки в Бразилия

В Бразилия семействата сядат на трапезата в полунощ на 24-и декември, а празничната вечеря бързо прераства в шумно веселие с фойерверки. Пиршеството продължава до сутрешните часове на 25-и декември, когато бразилците получават подаръците от Дядо Коледа.

2. Тамян срещу злото в България

В България една стара и вече не толкова често изпълнявана традиция e на Бъдни вечер най-възрастният член на семейството да прикади с тамян всички помещения в дома, за да прогони злото. 

3. Подаръци в чорапи в Англия

В Англия подаръците също пристигат през нощта. В сутрешните часове на 25-и декември децата разопаковат даровете, донесени Дядо Коледа и напъхани в чорапи, най-често покрай елхата или пред камината.

4. Самодивски чемшир във Франция

Според френските традиции дивият бодлив чемшир, известен още като Остролистен джел или Илекс, трябва да присъства във всяка една къща за Коледа. Французите вярват, че това вечнозелено декоративно растение ще им донесе късмет през новата година. Подаръците за празника пък пристигат заедно с Пер Ноел (Дядо Коледа) на 25-и декември.

5. Елхи от манго в Гана

Тъй като в Африка иглолистите дървета са дефицит, в Гана например на Коледа за заместител на елхата използват дърво кашу или манго. Дядо Коледа пък раздава подаръците на 26-и декември, а те почти винаги включват дрехи.

6. Светещи кораби в Гърция

В Гърция подаръците се раздават чак в новогодишната нощ на 31-ви декември, когато гърците почитат Свети Василий. Именно той се грижи за подаръците за празника. И понеже гърците са морска нация, те украсяват декоративни корабчета със светещи гирлянди, които поставят в двора на къщата или на прозорците. По този начин те почитат и своите сънародници моряци, които работят по време на празника.

7. 13 дни подаръци в Исландия

Докато в много страни раздаването на подаръците е ритуал за един ден, в Исландия хората се даряват в продължение на цели 13 дни, но с по-дребни предмети. След 13-и декември общо 13 коледни джуджета, пъхат подаръци в обувките на децата.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин